Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
New York | 20. 9. 2017.

Ponosni smo na 25 godina članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima

U sklopu 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na primanju za šefove izaslanstava što ga je priredio američki predsjednik Donald Trump te je održao niz bilateralnih sastanaka

U povodu obilježavanja 25. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima predsjednik Vlade Plenković otkrio je danas spomen-ploču uz skulpturu „Mir“ Antuna Augustinčića.

Kip „Mir“ dar je Hrvatske Ujedinjenim narodima i jedan je od simbola sjedišta UN-a u New Yorku. Izrađen je 1954, a ove ga je godine Vlada dala restaurirati. Visok je 5,5 metara i težak 5 tona, a počiva na postolju visokom 10 metara načinjenom od bračkog kamena.

Premijer Plenković poručio je da spomenik jahačice koja u ruci drži maslinovu grančicu i globus simbolizira Ujedinjene narode kao organizaciju koja treba jamčiti svjetski mir, stabilnost i suradnju. Dodao je da se tim Augustinčićevim kipom, kao i  Meštrovićevom „Djevojkom s lutnjom“, koju je Hrvatska darovala 2000. godine, daje obol kulturnoj baštini Ujedinjenih naroda.

„Ponosni smo na 25 godina članstva u Ujedinjenim narodima“, istaknuo je Plenković. Naglasio je da je 22. svibnja 1992. godine, kada je Hrvatska primljena u UN i kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman boravio u New Yorku tim povodom, za generaciju koja je dočekala svoju neovisnost i samostalnost bio završni čin procesa međunarodnog priznanja Hrvatske. Ocijenio je da se Hrvatska u proteklih 25 godina kvalitetno pozicionirala u Ujedinjenim narodima te ispunila mandat u Vijeću sigurnosti, u Ekonomskom i socijalnom vijeću, u Vijeću za ljudska prava i u Komisiji za izgradnju mira.

„Sudjelovali smo u brojnim misijama Ujedinjenih naroda. Nakon što smo bili primatelj sigurnosti, sada smo oni koji pridonose svjetskom miru, u partnerstvu s regionalnim organizacijama poput NATO-a, Europske unije i drugih. Nastojimo dati doprinos odgovoru na mega-trendove s kojima je svijet u ovom trenutku suočen“, poručio je Plenković.

Izvijestio je da je jučer Hrvatska također pridonijela novoj inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Globalnom paktu za okoliš, koji se nastavlja na Pariški sporazum.

„Hrvatska se ponaša odgovorno, stojimo iza vrijednosti međunarodnog prava, dobrosusjedstva i miroljubivog rješavanja sporova“, kazao je Plenković.

Na novinarsko pitanje je li na primanju što ga je za šefove izaslanstava na zasjedanju Opće skupštine priredio predsjednik SAD-a Donald Trump imao prilike razgovarati s njim, predsjednik Vlade kazao je da je s njim, kao i drugi šefovi izaslanstava, razgovarao protokolarno, kratko i srdačno. Pojasnio je da Europska unija i SAD tradicionalno organiziraju primanja tijekom zasjedanja Opće skupštine. „Bila je to prigoda za susrete s brojnim državnicima koji su ovdje“, kazao je Plenković.

Sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom predsjednik Vlade Andrej Plenković dogovorio je sastanak 27. rujna u Zagrebu. „Želimo ostvariti napredak u odnosima između dviju zemalja. Premda je pristup Hrvatske i Slovenije i dalje različit, samo razgovorima i dijalogom možemo doći do rješenja“, naglasio je Plenković.

Ponovio je da je Slovenija susjedna i prijateljska zemlja, dodavši da postojeća otvorena pitanja nisu nepremostiva. Najavio je da će u sutrašnjem govoru pred Općom skupštinom ukazati na to kako je Hrvatska do sada vidjela Ujedinjene narode, što je bio njezin doprinos te kako gleda na ključne sigurnosne izazove i globalne trendove.

Predsjednik Vlade Plenković održao je danas niz bilateralnih sastanaka, među ostalim s kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem i s libijskim premijerom Faiezom Mustafom Serrajom.

„Libija je među glavnim globalnim temama, a i ministri vanjskih poslova Europske unije imali su poseban neformalni sastanak na tu temu. Želimo stabiliziranje te zemlje, s kojom smo imali razgranatu gospodarsku suradnju. Za Hrvatsku je važno da se sve naše kompanije koje su 2011. napustile Libiju tamo vrate te da Hrvatska ponovno otvori svoje veleposlanstvo u Libiji kada se steknu uvjeti za to“, kazao je Plenković.

Tijekom dana predsjednik Vlade Plenković susrest će se s turskim predsjednikom Erdoganom, a nakon toga će održati predavanje o hrvatskom pogledu na budućnost Europske unije na Sveučilištu Columbia. Navečer je predviđeno primanje povodom 25. obljetnice članstva Hrvatske u UN-u.