Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
New York | 19. 9. 2017.

Iznijet ćemo hrvatski pogled na globalnu sigurnost i mirovne procese

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u općoj raspravi na 72. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda na temu »Usredotočenje na ljude: težnja miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu«

Predsjednik Vlade Plenković rekao je da je otvaranje opće rasprave donijelo dva važna govora. Prvi je bio govor glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa koji je bio usredotočen na reformu Organizacije ujedinjenih naroda te je ponudio niz načina da ona bude učinkovitija u pogledu mirovne suradnje i razvoja.

Govor američkog predsjednika Donalda Trumpa Plenković je ocijenio očekivanim. Pojasnio je da je Trump ponovio slogan iz svoje kampanje, „America First“, ali je naglasio i suradnju s drugim državama, među ostalim u okviru Ujedinjenih naroda.

„Dakle, vidjeli smo jedno otvaranje prema multilateralnim organizacijama i globalnom upravljanju, u kojem Amerika ima vodeću ulogu, ali je spremna ostvarivati napore u rješavanju velikih globalnih izazova zajedno s drugima“, dodao je predsjednik Vlade.

Očekivanim je ocijenio i malo oštrije tonove upućene Sjevernoj Koreji, Iranu i Venezueli.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da će hrvatsko izaslanstvo nastojati Općoj skupštini UN-a predstaviti hrvatski pogled na ključna pitanja i megatrendove s kojima smo suočeni, od klimatskih promjena i siromaštva do terorizma i migracija.

„Dat ćemo i određene poglede kako pridonijeti mirovnim procesima, s obzirom da smo bili zemlja koja je bila primatelj sigurnosti, a sada smo se pozicionirali kao zemlja koja je davatelj sigurnosti“, poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je da će brojni bilateralni sastanci koje će imati tijekom boravka u New Yorku biti prigoda za razgovor o pitanjima izvan UN-ova okvira. „Iskoristit ćemo ove dane za razgovor o pitanjima koja su nam posebno značajna“, rekao je Plenković.

Novinare je zanimalo jesu li predviđeni sastanci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Plenković je kazao da se jutros po dolasku u UN susreo s predsjednikom Vučićem. Dodao je da je premijeru Ceraru u nedjelju navečer čestitao na osvajanju Europskoga prvenstva u košarci, što je ocijenio sjajnim uspjehom za Sloveniju.

„Naći ćemo se danas ili sutra tijekom dana da malo i sami radimo na pripremi njegovoga posjeta Zagrebu, koji bi trebao biti idućega tjedna“, odgovorio je Plenković.

Ponovio je da pitanje granica treba rješavati bilateralnim putem na temelju međunarodnoga prava. Dodao je da je Hrvatska u arbitražu ušla u dobroj vjeri, no ona je kompromitirana krivnjom slovenske strane.

„Odluka Hrvatskoga sabora je jasna. Isto tako, na temelju konzultacija s parlamentarnim strankama, sasvim je jasno da svi politički akteri u Hrvatskoj žele rješavanje pitanja granice i na kopnu i na moru sa Slovenijom bilateralnim dogovorom. Nastojat ćemo korak po korak ići prema tom smjeru“, poručio je Plenković.

Premijer je tijekom dana posjetio medijsku kompaniju Bloomberg, gdje se sastao s njezinim vlasnikom, bivšim njujorškim gradonačelnikom Michaelom Bloombergom.

U popodnevnim satima po lokalnom vremenu predsjednik Vlade sudjelovat će na sastanku Globalnog pakta za okoliš pod predsjedanjem francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uz nazočnost glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, a održat će i niz bilateralnih sastanaka.

Potom će nazočiti primanju koje Europska unija priređuje za šefove izaslanstava i ministre vanjskih poslova. Među uzvanicima su predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.

Večeras će biti na primanju za šefove izaslanstava koje daju predsjednik SAD-a Donald Trump i prva dama Melania Trump.