Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 9. 2017.

Povećanje trgovinske razmjene zajednički je cilj Hrvatske i Kine

Predsjednik Vlade Plenković primio je posjet Menga Jianzhua, posebnog izaslanika kineskoga predsjednika

Na sastanku su potvrđeni kvalitetni politički odnosi Hrvatske i Kine, koje ove godine obilježavaju 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa.

Razgovaralo se nadalje o mogućnostima intenziviranja gospodarske suradnje, osobito na području infrastrukture i prometa. Izraženo je obostrano uvjerenje u nastavak ostvarivanja veće trgovinske razmjene i ulaganja.

Plenković i Jianzhu naglasili su potrebu za unapređenjem suradnje u okviru formata Kina + 16, a predsjednik Vlade kazao je da će sljedeći Kina + 16 summit, koji će se u studenome održati u Budimpešti, biti prigoda za konkretiziranje suradnje dviju zemalja, osobito na području infrastrukture.

Premijer Plenković istaknuo je da Hrvatska u okviru tog formata osobito naglašava suradnju na području turizma. Pritom je izrazio interes za to da se konferencija ministara turizma u formatu Kina + 16 održi 2018. u Hrvatskoj.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo danas potpisanim memorandumom koji regulira zajedničke policijske patrole u turističkoj sezoni, što će pridonijeti još većem broju kineskih turista u Hrvatskoj, kojih bi iduće godine moglo biti 200 tisuća.