Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 8. 2017.

Kompetentni ste i spremni da diljem svijeta zastupate nacionalne interese

U povodu konferencije hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova premijer Plenković i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić priredili su u Banskim dvorima primanje za njezine sudionike

Primanju su nazočili ministri u hrvatskoj vladi i članovi diplomatskog zbora.  Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je konferencija veleposlanika praksa koju mnoge države godinama koriste kako bi svojim diplomatima dale temeljne okvire i smjernice za provedbu državne vanjske politike. 

"Vjerujem da će ovi susreti postati tradicija, trenutak koji će biti referentan, prepoznatljiv i vodič za vaše buduće aktivnosti i djelovanje", kazao je predsjednik Vlade.

Govoreći o diplomatskom poslu i praksi, premijer Plenković rekao je da nastoji podići novu generaciju mlađih kolega koji poznaju i diplomaciju i europske integracije. 

"To na najbolji način opisuje kako svatko od vas treba djelovati", rekao je predsjednik Vlade okupljenim diplomatima, dodavši da diplomati moraju imati visokostručno znanje s mnogih područja, a ponajviše o europskoj pravnoj stečevin, hrvatskom pravnom sustavu i o globalnim odnosima. 

"Upravo taj spoj čini vas kompetentnima i spremnima da diljem svijeta zastupate hrvatske nacionalne interese. To je ono što od vas očekujemo, to je ono što vi radite i to je ono o čemu ćemo razgovarati sutra, kada ćemo imati prigodu čuti i vas", zaključio je predsjednik Vlade.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je da smo u ovom trenutku suočeni s mnogim izazovima, globalno, u Europi i u bližem susjedstvu, koji zahtijevaju nova promišljanja, reakcije, ali otvaraju i nove mogućnosti.

Potpredsjednica Vlade zahvalila je sudionicima prvog dana konferencije za to što su iznijeli svoje mišljenje o prioritetima hrvatske vanjske i europske politike i za njihov doprinos unapređenju suradnje s  drugim državama i s međunarodnim organizacijama.