Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Poreč | 23. 8. 2017.

Povratom zgrade biskupiji riješili smo problem koji traje dulje od 70 godina

Premijer Plenković sastao se u Poreču s mons. Draženom Kutlešom, biskupom porečkim i pulskim, mons. Ivanom Milovanom, biskupom u miru, zamjenicom župana Sandrom Ćakić Kuhar i gradonačelnikom Lorisom Peršurićem

Tom je prigodom potpisan ugovor o darivanju pulske Vile Idole Porečkoj i Pulskoj biskupiji u svrhu smještaja Biskupijskih ureda. U izjavi nakon sastanka predsjednik Vlade Plenković zahvalio je biskupima mons. Kutleši i mons. Milovanu, ministru državne imovine Goranu Mariću i svima koji su pridonijeli da Vlada u proteklih nekoliko mjeseci reagira ispravno i pravodobno. Napomenuo je da se današnje potpisivanje odvija 23. kolovoza, na dan kada se prisjećamo žrtava svih totalitarnih i autoritarnih sustava.

Ovaj datum državni vrh je danas već obilježio polaganjem vijenaca na Mirogoju, Macelju i Golom Otoku čime se, smatra predsjednik Vlade, poslala poruka uoči sutrašnje svete mise koju će ovdje predvoditi kardinal Želimir Puljić u povodu 70. godišnjice stradanja blaženoga Miroslava Bulešića.

„Činjenica da je on bio žrtva sva tri totalitarna sustava, simbolična je i daje poseban kontekst današnjem događaju“, istaknuo je predsjednik Vlade. Ocijenio je kako će darivanje Vile Idole riješiti potrebe biskupije i vjernika u Puli i Istri.

„Naša Crkva ovdje njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, kulturu i baštinu, okuplja naše ljude i stoga mislim da na ovaj način rješavamo pitanje za koje se već desetljećima nastoji naći rješenje. Ovo je dobra poruka na tragu naše politike, a to ćemo učiniti i u drugim situacijama kada državne institucije, s posebnim doprinosom ministra državne imovine Marića, imaju širu zadaću aktiviranja državne imovine i stavljanja u funkciju brojnih nekretnina diljem Hrvatske, koje imaju gospodarsku i ekonomsku vrijednost“, zaključio je predsjednik Vlade.

Mons. Dražen Kutleša izrazio je zadovoljstvo što je Vlada prepoznala problem i ispravila veliku nepravdu. „Zgrada se koristila sve do 1945. godine, i otad su, dulje od 70 godina, moji predšasnici nastojali na tome da biskupija dobije urede u Puli u kojoj živi više od trećine vjernika biskupije“, kazao je mons. Kutleša.

Ministar državne imovine Goran Marić podsjetio je na riječi starozavjetnoga propovjednika da sve ima svoje vrijeme, i vrijeme oduzimanja i vrijeme vraćanja i darivanja. Izrazio je želju da današnja darovnica ne bude samo od materijalne koristi, nego da u ovu sredinu donese i duhovnu svježinu.

Teme