Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 8. 2017.

Ključna je vaša društvena odgovornost – prema Hrvatskoj, ali i prema Europi

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na 70. Međunarodnom sastanku predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA), koji se održava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Predsjednik Vlade, koji je za vrijeme svoga studija prava predsjedao zagrebačkom ELSA-e, postavši potom i prvim predsjednikom ELSA-e Hrvatske, da bi 1993. bio izabran za predsjednika Međunarodnog odbora ELSA-e International, u govoru je podsjetio da je pod njegovim predsjedanjem usvojena vizija organizacije čiji je cilj izgradnja pravednijega svijeta u kojem se poštuje ljudsko dostojanstvo i kulturna raznolikost.

Sudionicima Međunarodnoga sastanka ELSA-e kazao je da je upravo doba njegovog studiranja bilo i vrijeme najvećeg utjecaja na sve što je kasnije u životu radio, te da je tako bilo i s karijerama drugih članova i osnivača zagrebačke ELSA-e, među kojima su danas i jedan sudac Europskoga suda pravde, viceguverner Hrvatske narodne banke, bivši ministar pravosuđa, istaknuti članovi gospodarske zajednice i uspješni odvjetnici.

Predsjednik Vlade naglasio je to upravo zbog toga što članstvo u ELSA-i u vrlo ranoj životnoj dobi otvara studentima međunarodnu scenu i profesionalne kontakte. Prisjetio se i da je bio prvi predsjednik ELSA-e s e-mail adresom, što je prije 25 godina, koliko god se to danas činilo neobičnim, bila svojevrsna komunikacijska revolucija.

Sve su te aktivnosti stvarale neku vrstu mentalnoga sklopa s prirodnim refleksom prema suradnji, međusobnom razumijevanju, lobiranju, pa i nastojanju da se uvidi važnost pravne profesije u izgradnji europskih struktura, rekao je predsjednik Vlade, poručivši da je Europa u osnovi projekt mira iskovan u ratu.

,,I zato ćete, bez obzira hoćete li kasnije otići u poslovne vode, ili ćete se baviti kaznenim, građanskim ili nekim drugim pravom, mreže kontakata koje stvorite na ovakvim konferencijama u ranoj fazi vašeg profesionalnog angažmana zadržati zauvijek“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Naveo je kako je ključni element pojam društvene odgovornosti, dodavši da ELSA, naravno, nije politička organizacija i da tako treba i ostati.

„Na vama je da odlučite za što ćete se kasnije u životu opredijeliti, ali bitna je društvena odgovornost u širem okviru, u našem društvu, na našem kontinentu. Sve što ćete naučiti na temelju svojih aktivnosti u ELSA-i koje su volonterske i koje obavljate u svoje slobodno vrijeme je uistinu ulaganje", rekao je.

Dodao je kako je iznimno sretan što ELSA u Hrvatskoj već više od 30 godina neprestano osigurava entuzijaste, mlade studente prava koji u svakom naraštaju uspijevaju dati vlastiti doprinos široj izgradnji naše organizacije.

„Bivši su studenti još uvijek tu za vas i željni da vas podrže, da vam pomognu da postanete konkurentniji i bolje opremljeni znanjem i razumijevanjem globalnog okruženja“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković, zaželjevši uspjeh ovome susretu i ugodan boravak članovima ELSA-e u Zagrebu.

Teme