Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Jelsa | 14. 8. 2017.

Nastavlja se gradnja Pelješkog mosta, to je naš strateški projekt

Prigodom boravka na Hvaru predsjednik Vlade Plenković odgovarao je na pitanja novinara o gradnji Pelješkog mosta, nastavku obrazovne reforme i odgodi poreza na nekretnine

Upitan o primjedbama koje na račun izgradnje Pelješkoga mosta pristižu iz Bosne i Hercegovine, predsjednik Vlade Plenković ponovio je da se projekt, za koji je od Europske unije ostvareno bespovratnih 357 milijuna eura, nastavlja.

,,Hrvatskoj je važan dijalog sa svim susjednim državama, naravno i sa prijateljskom Bosnom i Hercegovinom", kazao je Plenković, podsjetivši da se o tome projektu razgovaralo na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj u Sarajevu početkom srpnja.

„Ukoliko bilo što treba pojasniti našim susjedima, mi ćemo to pojasniti. Međutim, tehničke karakteristike mosta su takve da omogućuju neškodljivi prolaz svim vrstama plovila koje bi mogle ići prema Neumu. Očekujem da se most izgradi u okviru projekta povezivanja juga Dalmacije s ostatkom zemlje. To je strateški projekt za Hrvatsku, najveći koji se financira sredstvima EU i mislim da ćemo ga realizirati negdje do 2021. godine“, istaknuo je Plenković.

Predsjednik Vlade još je jednom potvrdio da reforma obrazovanja ide dalje. Kazao je da rektorica Dijana Vican, koja vodi Posebno stručno povjerenstvo, odlično radi svoj posao i ima njegovu potporu, kao i ministrica Divjak.

,,Posebno stručno povjerenstvo ima zadaću do 8. rujna pripremiti usuglašeni nacrt akcijskoga plana za provođenje Strategije", ponovio je Plenković, dodajući da su sve ostalo špekulacije te da očekuje od ministrice znanosti i obrazovanja da ustanovi tko medijima distribuira interne dokumente radnoga karaktera.

Govoreći o subvencioniranim stambenim kreditama, Plenković je utvrdio da se radi o mjeri potpore mladim obiteljima, kao dijelu politike Vlade usmjerenom demografskoj revitalizaciji zemlje.

„Vlada će učiniti sve da taj financijski paket bude povoljan mladim obiteljima“, poručio je predsjednik Vlade, najavivši da će se tijekom idućih godina donijeti i druge mjere demografske revitalizacije.

Predsjednik Vlade Plenković odgovorio je i na pitanje o odgodi tzv. poreza na nekretnine. Kazao je da je izrazito važno imati kvalitetnu evidenciju nekretnina te da je očito da je prikupljanje podataka i dosadašnje evidentiranje bilo nejednako među jedinicama lokalne samouprave. Osobito važnim ocijenio je dodatno komunikacijsko predstavljanje zakona i njegovih ciljeva.

,,Već i činjenica da se ovaj porez u javnosti naziva porezom na nekretnine ukazuje na potrebu senzibiliziranja javnosti glede sadržaja zakona, ali i dodatnih, temeljitih stručnih rasprava", smatra Plenković.

Naglasio je da je u paketu porezne reforme ovo bila jedna od manjih promjena te da je politički ocijenio kako je potrebno donijeti najprimjereniji okvir za primjenu. Naveo je i da je o tome razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem te da se radi o zajednički usuglašenoj odluci.

Upitan o izmjeni novoga Pravilnika o inspekciji poljoprivrednih proizvoda, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da ministar poljoprivrede Tolušić ima njegovu podršku u svojim aktivnostima te da njegovu namjeru u načelu smatra dobrom.

,,Pravilnik je, međutim, donesen s lošom metodologijom i tajmingom, bez konzultacije i procedure na razini užega kabineta, i zato je izmijenjen", zaključio je Plenković.