Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 8. 2017.

Odgoda poreza na nekretnine za neko vrijeme najmudrije je rješenje

U intervjuu za HTV-ov Dnevnik predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se na raspravu o porezu na nekretnine, spor o naknadi za nadzor voća i povrća, na obrazovnu reformu, očekivanja od turističke sezone i druge aktualne teme

Govoreći o sporu o kontroli voća i povrća, premijer Plenković rekao je da je razgovarao s ministrom poljoprivrede Tolušićem, a prošlog tjedna u Podgorici i s premijerima susjednih država. Pojasnio je da je ideja ministra Tolušića, kada je donosio Pravilnik na temelju Zakona o poljoprivredi, bila prije svega učinkovitiji inspekcijski nadzor voća i povrća koje Hrvatska uvozi, dodavši kako se čini da je procjena njegovih službi u smislu visine naknade za inspekcijski nadzor bila previsoka.

"Od mene je dobio direktan nalog da u razgovoru s kolegama ministrima i svojim službama, a u skladu s međunarodnim ugovorima, u najkraćem roku pronađe rješenje koje će otkloniti problem", istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako Vlada želi da se sva proizvodnja u Hrvatskoj, osobito ona poljoprivredna, potiče različitim mjerama, ali za to postoje drugi mehanizmi na raspolaganju u ministarstvu poljoprivrede.

Odgovarajući na pitanje o najavama iz Bosne i Hercegovine o protivljenju izgradnji Pelješkog mosta, Plenković je kazao kako se ne može zaustaviti gradnja mosta, ocijenivši da je to isfabricirana tema za ljetne mjesece.

"Sve ono što je u tehničkom pogledu bitno zadovoljava najviše standarde koji neće ugroziti nikakav neškodljiv prolazak brodova za koje se može očekivati da bi išli prema Neumu. Poruka je vrlo jasna – nastavak dijaloga s Bosnom i Hercegovinom i nastavak gradnje Pelješkog mosta, što prije, uz 357 milijuna eura bespovratnih sredstava EU fondova", rekao je Plenković.

Govoreći o porezu na nekretnine, Plenković je naveo kako Vlada prati raspravu i osluškuje bilo naroda, podsjetivši da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, još prošle godine prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme.

"No zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jest da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana već i lokalne samouprave, jer cilj je ovog poreza da bude prihod lokalnih jedinica", naglasio je Plenković.

Dodao je da se radi o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente, istaknuvši kako je nakon dodatne analize prevladalo stajalište, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme – a to stajalište dijele i partneri iz HNS-a.

"Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama. Hrvatska je stopa u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravu koja nije pojašnjena, odgoda će biti najbolje rješenje", pojasnio je Plenković.

Komentirajući priopćenje ministrice obrazovanja Blaženke Divjak u vezi s kurikularnom reformom, premijer Plenković ocijenio je da je to priopćenje HNS-ov stav. Podsjetio je na to da je Posebno stručno povjerenstvo tijelo, koje inače imenuje premijer, ovaj put sastavljeno na pluralističan način.

"No uočili smo da postoje svojevrsne praznine u provedbi Strategije, i u dogovoru s Povjerenstvom i njegovom predsjednicom, rektoricom Dijanom Vican, naći ćemo najbolje metode za poboljšanje institucionalnog provođenja Strategije. Zadaća je Povjerenstva da do 8. rujna iznese prijedlog akcijskog plana", najavio je Plenković.

Dodao je da će HNS, kao partner u vladi, u dogovoru s HDZ-om pridonijeti mogućoj modifikaciji postojeće strukture, naglasivši da se reforma obrazovanja nastavlja.

"Učinit ću sve da ta tema više ne izaziva ulične prosvjede. Mislim da je to krajnje nepotrebno i nelogično jer se o reformi svi slažemo", drži Plenković.

Osvrnuvši se na pozitivne gospodarske pokazatelje, Plenković je naglasio da se nastavlja fiskalizacija, izrazivši zadovoljstvo stopom rasta BDP-a, rekordno niskim proračunskim manjkom, stabilnim izgledima kreditnog rejtinga, porastom broja zaposlenih na 1,5 milijuna te padom nezaposlenosti.

"Sezona je lani donijela više od 10 milijardi eura, nadamo se da će ove godine donijeti barem 10 posto više. Potrebna su dodatna ulaganja i u hotele, i u kampove, i u nautički turizam, i tu ćemo poduzeti dodatne napore", kazao je Plenković.