Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sinj | 6. 8. 2017.

Predsjednik Vlade Plenković na 302. Sinjskoj alci

Po završetku jedinstvene viteške igre koja je simbol odlučnosti Hrvata u obrani svoje slobode i domovine Plenković je čestitao slavodobitniku Alenu Poljaku

Program 302. Sinjske alke, nadaleko poznate i u Europi jedinstvene viteške igre kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. započeo je rano jutros ispred crkvice na Gradu molitvom i satom povijesti.

Potom su položeni vijenci za branitelje tvrđave 1715, kao i za poginule u Domovinskom ratu te preminule članove Viteškog alkarskog društva, alkare i alkarske momke. Nakon toga je vojvodin ađutant u kočiji prošao gradom i pozvao svjetovni, vojni, i crkveni Sinj na Alku.

Prije samog natjecanja u Alkarskim su dvorima na tradicionalnome vojvodinom prijemu sudjelovali predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Uoči otvaranja nadmetanja alkarski vojvoda Ante Vučić poručio je da se kroz Alku šalje poruka domoljublja, junaštva, mira i ljubavi, kao i poruka da je Alka bila i jest simbol odlučnosti hrvatskog naroda u obrani svoje slobode i domovine.

Zahvalio je Vladi i ministru obrane Damiru Krstičeviću što je Hrvatska vojska vraćena u Sinj, u vojarnu koja nosi ime 126. sinjske brigade, a poseban pozdrav uputio je hrvatskim generalima zatočenima u Haagu. Istaknuo je da je njegova generacija alkara vitezova koja imala čast doživjeti dva povijesna privilegija – prije dvije godine proslavljena je jubilarna 300. Sinjska alka, a četvrti je put održana izvan Sinja, u Vukovaru.

"Dajem svoju punu podršku predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću da štite interese Hrvatske i Hrvata izvan naše domovine", kazao je alkarski vojvoda Vučić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je slavodobitniku 302. Sinjske alke Alenu Poljaku - debitantu s ukupno sedam punata koji je osvojio i Čoju.