Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 7. 2017.

Sastanak s visokom predstavnicom EU-a Mogherini

Plenković i Mogherini naglasili su da će izgradnja zajedničke europske vanjske, sigurnosne i obrambene politike dodatno osnažiti značaj Europske unije kao globalnoga aktera

S visokom predstavnicom Mogherini, kojoj je ovo prvi službeni posjet Zagrebu, predsjednik Vlade Plenković razgovarao je o vanjskopolitičkim i sigurnosnim izazovima pred kojima se nalazi Europska unija, o njezinom proširenju na jugoistok Europe i o migracijama.

Plenković i Mogherini složili su se da će izgradnja zajedničke europske vanjske, sigurnosne i obrambene politike dodatno osnažiti značaj Europske unije kao globalnog aktera.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je za stabilnost i sigurnost jugoistoka Europe važno istaknuti jasnu europsku perspektive svih država na tom području,  ali i individualni pristup kada je riječ o ispunjavanju uvjeta i prihvaćanju temeljnih europskih vrijednosti. Ponovio je da će Hrvatska u tom procesu svima pružiti političku podršku i konkretnu tehničku pomoć u reformama koje moraju provesti na svojem europskom putu.