Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 7. 2017.

Zakon o izvanrednoj upravi se nakon tri mjeseca pokazuje opravdanim

Predsjednik Vlade Plenković održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na Izvješće o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za zemlju

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

Predsjednik Vlade još jednom je izrazio suosjećanje i žaljenje zbog posljedica velikog požara koji je pogodio dio Splitsko-dalmatinske županije, dodavši da je župan Blaženko Boban proglasio elementarnu nepogodu. Najavio je da će se iz proračunskih zaliha pronaći sredstava kako bi se pomoglo onima čija je imovina uništena.

Ponovno je iskazao zahvalnost vatrogascima i svima koji su sudjelovali u gašenju požara proteklih dana.

Plenković je podsjetio da je broj požara u 2017. godini veći nego u istom razdoblju 2016., ali i naglasio da u ovim požarima nije bilo izravnih ljudskih žrtava i izgaranja značajnih javnih ustanova i infrastrukturnih objekata.

„Mislim da je svatko dao svoj obol i da ćemo u budućnosti još bolje koordinirati sve aktivnosti na sprječavanju gašenja požara“, poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na Izvješće o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku – Agrokor d.d. predstavljeno na današnjoj sjednici Vlade.

Kazao je da se sada pokazuje da je donošenje Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja bilo opravdano.

Napomenuo je da Izvješće za prva tri mjeseca pokazuje konsolidaciju i stabilizaciju stanja, svježu likvidnost, novo povjerenje, plan restrukturiranja, pomoć renomiranih savjetnika, izvanrednu reviziju koju obavlja Price Waterhouse Coopers, planove za restrukturiranje maloprodajnog, prehrambenog i poljoprivrednog dijela te ostale aktivnosti kompanije.

„Vjerujem da ćemo u sljedećih godinu dana nastaviti ovim putem koji će, nadam se, dovesti do nove vlasničke strukture, ali i održivosti rada kompanija u sustavu Agrokora te održanja što većeg broja radnih mjesta“, zaključio je predsjednik Vlade.