Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 7. 2017.

Zajedničko korištenje zračnih snaga i uzajamna pomoć u slučaju požara

Premijer Andrej Plenković primio je posjet talijanske ministrice obrane Roberte Pinotti. Uz njega je bio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Hrvatska i Italija prijateljske su i susjedne zemlje te su njihovi politički odnosi ocjenjeni vrlo dobrima.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost suradnje dviju zemalja na području obrane i sigurnosti u okviru NATO-a i Europske unije, osobito u kontekstu aktualnih globalnih zbivanja i sigurnosnih izazova.

Bilo je također riječi o unapređenju suradnje na području obrane kroz zajedničko sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama NATO-a i UN-a.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo nedavno održanim sastankom na vrhu Berlinskog procesa u Trstu, a ministrica Pinotti složila se s tim da je proširenje Europske unije na jugoistok Europe među ostalim važno u kontekstu stabilnosti i sigurnosti.

Premijer Plenković posebno je istaknuo da je Hrvatska, zahvaljujući velikom trudu ministra obrane Damira Krstičevića, donijela Strategiju nacionalne sigurnosti.

Razgovaralo se nadalje o migracijama te je ocijenjeno da je važno dalje jačati nadzor nad vanjskim granicama Europske unije.

Bilo je riječi i o požarima koji su buknuli u nekoliko europskih zemalja. Zaključeno je da treba donijeti protokole koji će definirati način zajedničkog korištenja zračnih snaga i uzajamnu pomoć u takvim situacijama.