Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Žrnovnica | 18. 7. 2017.

Građani mogu biti mirni – vatrogasci, policija i vojska rade svoj posao

Tijekom obilaska požarišta na Žrnovnici predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovio je zahvale vatrogascima i svim mještanima koji su pridonijeli obrani kuća od vatrene stihije

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan brzinom reakcije odgovorio je da je riječ o velikom požaru koji se zbog bure izrazito brzo razvijao, no da su vatrogasci reagirali na vrijeme.

Istaknuvši da su angažirani pripadnici Hrvatske vojske i dodatne vatrogasne snage iz ostalih dijelova zemlje, Plenković je konstatirao da je Hrvatska pokazala solidarnost. "Organizacija čitave vatrogasne zajednice radi u skladu s planovima i procjenama koji su unaprijed pripremljeni. U Dalmaciji je u zadnjih četiri dana bilo 14 požara i već su na te požare došli vatrogasci iz dugih županija", kazao je.

Pohvalio je angažman županijskih i gradskih vlasti, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da nije došlo do štete ni na jednom strateškom objektu, uključujući raketnu bazu u Žrnovnici, No što je najvažnije, nije bilo ljudskih žrtava.

Predsjednik Vlade izrazio je žaljenje zbog smrti osobe koja je preminula zbog srčanih tegoba, konstatiravši da je u splitsku bolnicu primljen relativno malen broj ozlijeđenih.

N apitanje o uzrocima požara, predsjednik Vlade odgovorio je da zasad nema pouzdane informacije, ali da su izvidi započeli i da policijska uprava radi svoj posao. "U ovom trenutku ne mogu ništa sa sigurnošću reći i ne želim prejudicirati tijek istrage", rekao je Plenković.

U vezi s opremljenošću vatrogasnih službi, predsjednik Vlade naglasio je da je vatrogastvo obuhvaćeno Strategijom nacionalne sigurnosti, te će se za dodatnu opremu vatrogastva, policije ili vojske moći zatražiti sredstva iz fondova Europske unije.

Građanima je poručio da su vatrogasci, policija i vojska na pravom mjestu te da ostanu mirni i informirani o tome što poduzima Krizni stožer.