Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 7. 2017.

Činimo sve da zaustavimo požare, zvat ćemo u pomoć druge države i EU

U razgovoru za HTV-ov Dnevnik predsjednik Vlade Plenković izrazio je veliku zahvalnost vatrogascima i svima koji pomažu u sprečavanju požara u Dalmaciji, uključujući pripadnike Hrvatske vojske

Govoreći o katastrofalnim požarima u Dalmaciji, premijer Plenković potvrdio je kako je u stalnom kontaktu s ministrima Damirom Krstičevićem i Davorom Božinovićem koji su danas popodne u Dalmaciji - zajedno s predstavnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Dodao je da su katastrofalni požari pogodili veliki broj područja u Dalmaciji te prijete naseljenim mjestima.

"Činimo sve što možemo, uz veliku zahvalnost vatrogascima i svima koji pomažu. Uključili su se i pripadnici Hrvatske vojske. Nastojimo spriječiti štete većih razmjera. Zahvaljujem i pilotima kanadera - koji lete u svim vremenskim uvjetima", rekao je Plenković.

Najavio je da će Vlada iskoristiti kvalitetne odnose s drugim zemljama te upotrijebiti mehanizme civilne zaštite i obrane od požara na europskoj razini, kako bi pritekle u pomoć druge zemlje, kao što i Hrvatska često pomaže drugima.

Analizirajući proteklih godinu dana koliko je prošlo od izbora za predsjednika HDZ-a, predsjednik Vlade Plenković utvrdio je kako je HDZ pokazao da je dominantna politička snaga u Hrvatskoj, a pritom je rezultat na parlamentarnim izborima 11. rujna 2016. bio ključan.

"Formirali smo vlast i preuzeli odgovornost za zemlju. A i dva su kruga lokalnih izbora potvrdili snagu HDZ-a. Pobijedili smo u 13 županija, 62 grada i u više od 200 općina. Činimo sve kako bismo ispunili naš program", poručio je Plenković.

Istaknuo je kako je HDZ čvrsto pozicioniran na desnom centru, u skladu sa svojim temeljnim vrijednostima, koje su i domoljubne i državotvorne, kao i poštivanje ljudskih prava, slobodno tržište i funkcioniranje pravne države, sve što je dio političke platforme na razini Europske pučke stranke.

"Vrlo sam zadovoljan. U ovih smo godinu dana konsolidirali stranačke financije te riješili brojne naslijeđene obveze. Uredili smo poslovanje na svim razinama", kazao je Plenković.

Što se tiče suradnje s Hrvatskom narodnom strankom, predsjednik Plenković napomenuo je kako je potpuno prirodna suradnja pučana i liberala.

"Možda to za Hrvatsku djeluje kao neki veliki iskorak, ali ako pitate naše prijatelje u Murskom Središću - to je jedna normalna i prirodna suradnja. Zadovoljan sam suradnjom. U sporazumu smo između HDZ-a i HNS-a čvrsto ostali pri našim vrijednostima", pojasnio je Plenković, dodavši kako taj sporazum omogućuje konkretnu suradnju - u interesu svih hrvatskih ljudi.

Plenković je izrazio žaljenje što je SDP, kao glavna oporbena stranka, uvjetovao glasovanje o tri ustavna suca, ocijenivši kako nije dobro vezati izbor ustavnih sudaca s oporbenom inicijativom o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru.

Komentirajući daljnje napore oko stabilizacij Agrokora, Plenković je kazao da što se tiče njega osobno kao predsjednika Vlade i HDZ-a, nema nikakav problem da se rasvijetle okolnosti vezane za nastanak Agrokora, njegovo poslovanje i krizu. Naglasio je da je cilj bio iskoristiti ovu krizu u Agrokoru kao transformativni trenutak za poslovanje u hrvatskom gospodarstvu.

"HDZ je otvoren za saborske rasprave, na nadležnim odborima, spreman prezentirati sve što bilo tko želi znati. U krajnjoj liniji, imali smo raspravu u Saboru oko Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja", naveo je Plenković.

Snimka intervjua na stranicama HTV-a