Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Trst | 13. 7. 2017.

Razgovaramo s Italijom o priznavanju hrvatskog jezika u Furlaniji

Drugog dana boravka u Trstu premijer Plenković sastao se s predsjednikom Hrvatske zajednice Trst i predsjednikom Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Damirom Murkovićem

Izrazivši zadovoljstvo današnjim sastankom, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da se predsjednik Saveza hrvatskih zajednica Damir Murković godinama brine o položaju 15 tisuća Hrvata koji žive u Furlaniji-Julijskoj krajini. 

Oni su angažirani, brinu se za svoja kulturna prava i položaj hrvatskoga jezika te nastoje njegovati naslijeđe autohtonih Hrvata u ovom dijelu Italije, ali i onih koji su pridošli u proteklih dvadesetak godina, rekao je Plenković. 

Status hrvatskog jezika u Furlaniji na dnevnom je redu u razgovorima između Hrvatske i Italije. Plenković je naglasio da talijanska nacionalna manjina u Hrvatskoj uživa sva prava. a zastupnik talijanske manjine Furio Radin ujedno je potpredsjednik Hrvatskog sabora. 

To su važni politički signali koje Hrvatska kao zrela europska zemlja upućuje u svojom politikom prema manjinama, i očekujemo da u širem kontekstu razgovora s Italijom poduzmemo daljnje napore kako bi se zaštitila prava Hrvata u Italiji, zaključio je Plenković. 

Uz premijera Plenkovića bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.