Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 11. 7. 2017.

Lazareti su nova vrijedna kulturna i turistička ponuda Dubrovnika

Predsjednik Vlade Plenković nazočio je svečanom potpisivanju ugovora za projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika

Čestitavši potpisnicima i korisnicima Ugovora, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo sve boljom apsorpcijom proračuna iz Financijske perspektive 2014–2020.

„Realiziramo nove projekte i nastojimo iskoristiti sve ono što nam redistribucijska snaga europskoga proračuna daje u smislu dodane vrijednosti razvojnim projektima Hrvatske“, kazao je predsjednik Vlade.

Ocijenio je da je današnje potpisivanje Ugovora nova prigoda da se sjajnoj spomeničkoj baštini Dubrovnika, koji ima više od 400 kulturnih dobara, da jedan novi sadržaj, dodavši da Lazareti, uz starogradske zidine i staru gradsku jezgru, čine referentnu ponudu dubrovačke kulture.

Predsjednik Vlade Plenković vjeruje da će nastaviti s ovakvim inicijativa, osobito u području kulturne baštine.

Također, očekuje da će sredstva predviđena za ovoj projekt pridonijeti njegovom što brzom razvoju. „Vjerujem da će to sad biti urađeno na kvalitetan i transparentan način i pridonijeti da Lazareti u svojoj cjelini budu nova kulturna i turistička ponuda grada Dubrovnika“, rekao je Plenković.

Na kraju, predsjednik Vlade istaknuo je i da upisivanje Šibenika i Zadra na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, potvrđuje doprinos hrvatske kulture našem međunarodnom imidžu i ponudi Hrvatske kao turističke destinacije.

Ugovore su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric. Svečanom potpisivanju nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Projekt „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ prijavljen je na osnovu Poziva za dostavu projektnih prijedloga: Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014–2020.“ Unutar Integriranog razvojnog programa planiraju se obnoviti tri lađe spomeničkog kompleksa Lazareti te opremiti svih deset lađa. Projektom obnove i opremanja kulturne baštine i unaprjeđenjem upravljanja kulturnom baštinom kroz njezino stavljanje u potpunu kulturno-turističku funkciju želi se postići povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti spomeničkog kompleksa Lazareti te Dubrovnika kao iznimne kulturne destinacije. Ukupna vrijednost projekta je 33.782.458 kuna, od čega sredstva EU-a čine 25.995.571 kunu.