Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Požega | 3. 7. 2017.

Projektom Slavonija osigurat ćemo zaposlenost i ravnomjerniji razvoj

Na početku 2. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem premijer Plenković kazao je da je to prigoda za rezimiranje postignuća u provedbi Projekta Slavonija

"Naš je cilj da kroz ovaj svojevrsni modul brendiramo sve što Vlada čini za razvoj Slavonije, da objedinimo napore nacionalne, županijske i gradske razine te privatnog sektora i europskih fondova i da se na kraju možemo osvrnuti na pozamašan ciklus naših postignuća koja će pridonijeti i većoj zaposlenosti i ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske, osobito ovog dijela Hrvatske za koji smo svi suglasni da mu treba dati posebnu pozornost", naglasio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je već na jutarnjem sastanku s lokalnim čelnicima bilo govora o tome da se Slavoniji mora pružiti ruka kao onom dijelu Hrvatske koji se u ovoj situaciji našao zbog niza okolnosti – od ratne agresije i djelomične okupacije pa do objektivno težih uvjeta za razvoj. Dodao je da u ovom trenutku postoji konsenzus o takvom pristupu u svim drugim krajevima Hrvatske.

Današnja sjednica Savjeta posvećena je dvjema specifičnim temama, prioritetno poljoprivredi i ruralnom razvoju te pitanju zapošljavanja. Bila je to prigoda da ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić predstave sve što je učinjeno u dva i pol mjeseca od prvog sastanka Savjeta te da se potom u objedinjenoj raspravi vidi kako će se dalje usmjeriti aktivnosti na Projektu Slavonija. Predstavnici pet slavonskih županija također su predstavili svoje najvažnije strateške razvojne projekte.