Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 1. 7. 2017.

Hrvatska je zaokružila međunarodnu poziciju i koristi prednosti EU-članstva

U Dubrovniku je premijer Plenković čestitao 4. obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji, poručivši kako smo u protekle četiri godine ostvarili pomake u smislu preuzimanja svih politika i korištenja prednosti članstva

Predsjednik Vlade kazao je da će se tek 2020. moći podvući crta i razabrati što Hrvatska čini dobro, a gdje može unaprijediti svoje aktivnosti.

"Trajna je zadaća hrvatske Vlade da poveća apsorpcijsku sposobnost povlačenja europskih sredstava. Projekt Pelješkog mosta će biti najkonkretniji, najvidljiviji i najveći individualni projekt kojeg ćemo ostvariti u tom razdoblju i on će pridonijeti boljem identificiranju svih hrvatskih građana s činjenicom da smo tog 1. srpnja 2013. ostvarili sve ključne, strateške vanjskopolitičke zadaće od naše neovisnosti", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade je naveo kako je ovaj tradicionalni skup prigoda za razmjenu mišljenja s čelnicima zemalja u susjedstvu o ključnim sigurnosnim pitanjima, migracijskoj krizi, prijetnjama terorizma i suradnji između službi radi sprečavanja mogućih kritičnih situacija te o daljnjem razvoju gospodarske suradnje.

"Posebno sam apostrofirao predstojeći sastanak Berlinskog procesa u Trstu kao jedan dodatni mehanizam interesa susjednih država jugoistoka Europe kojim se može potaknuti dodatna gospodarska razmjena i investicije. Hrvatska će kontinuirano pomagati taj proces", dodao je Plenković.

Predsjednik Vlade je kazao kako mu se posebno važnim čine teme relevantne za Sredozemlje, kao što su stanje na Bliskom istoku i sjeveru Afrike koje su izravno povezane sa stabilnošću EU i kontrolom vanjskih granica.

"Činjenica da smo pronašli rješenja koja se tiču fleksibilnije primjene schengenskog revidiranog zakonika pokazuje da se može primjenjivati pravna stečevina, osiguravati sigurnost, sprječavati terorističke napade i istodobno kvalitetno štititi naše gospodarske interese, budući da je Hrvatska turistička zemlja koja očekuje još jednu odlučnu turističku sezonu", naglasio je Plenković.

Na novinarsko pitanje o susretu s visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom EK-a Federicom Mogherini, predsjednik Vlade Plenković je odgovorio da je to bio susret u neformalno ozračju, ali da je nova ministrica Pejčinović Burić u stalnom kontaktu s gospođom Mogherini.

Govoreći o odnosima sa Slovenijom nakon presude Arbitražnog suda, predsjednik Vlade Plenkoić potvrdio je kako drži otvoren dijalog s kolegom Cerarom te će ići u Ljubljanu na sastanak. Ocijenio je da su pozicije Slovenije ; i Hrvatske poprilično jasne te je važno da nema jednostranih poteza. Dodao je da ne očekuje pritiske od Europe te smatra kako su ovo teme koje su prije svega bilateralnog karaktera.

Podsjetivši da je Hrvatska u arbitražu ušla u dobroj vjeri, ali ju je Slovenija kontaminirala, Plenković je naveo kako je odluka o arbitraži bila donesena u teškom kontekstu zastoja hrvatskih pregovora s Europskom unijom, kada u šest mjeseci češkog predsjedanja mjesecima nije bilo otvoreno ni zatvoreno nijedno poglavlje.

Upitan da komentira priopćenje njemačkog veleposlanstva o arbitražnoj presudi, Plenković je istaknuo da je Hrvatska privržena međunarodnom pravu i poštivanju presuda međunarodnih sudova i arbitraža, ali onda kada je u njima sve korektno.

"Nećemo se nikad dovesti u situaciju da zbog jedne izjave smatramo da nemamo dobar dijalog ili dobru podršku Njemačke. Naprotiv, mislim da oko ključnih pitanja imamo visok stupanj razumijevanja", poručio je Plenković.

Zamoljen da istakne prednosti i mane pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, predsjednik Vlade rekao je da je bilo mnogo više pluseva, od zaokružene međunarodne pozicije do slobode kretanja, obrazovanja i zapošljavanja.

Novinare je također zanimalo hoće li Vlada poduzimati korake oko pojedinačnih slučajeva ploča spornog sadržaja, poput one u Jasenovcu ili one Juri Francetiću u Otočcu čije je postavljanje predviđeno za danas. Plenković je odgovorio da članovi Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima imaju zadaću u jednom smirenom kontekstu napraviti važan posao suočavanja s prošlošću i ostavštinom nedemokratskih režima jer je to proces koji u Hrvatskoj nije proveden.

"Što se tiče ove ploče u Otočcu, naravno da osuđujemo njeno postavljanje, to smo rekli već više puta. Vidjet ćemo što će biti danas, ali bude li trebalo, policija će postupati, to je njezina zadaća", zaključio je predsjednik Vlade.