Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 6. 2017.

Sinjska alka snažan je promotor Cetinske krajine i Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj predvođeno njegovim predsjednikom Stipom Jukićem

Alkari su izvijestili predsjednika Vlade o pripremama za ovogodišnje, 302. alkarsko natjecanje, koje će se održati 6. kolovoza. Premijer Plenković potvrdio je svoj dolazak. Ujedno je zahvalio je Viteškom alkarskom društvu na promicanju bogate hrvatske kulturne baštine i na čuvanju vrijednih običaja kojima promiču hrvatski nacionalni identitet i kulturu.

Predsjednik Alkarskog društva Stipe Jukić izrazio je zadovoljstvo time što Vlada prepoznaje važnost Alke, koja je također snažan promotor turizma Cetinske krajine.

Sinjska alka upisana je 2007. u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a 16. studenoga 2010. uvrštena je u UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske sudjeluje u konzervaciji, obnovi i rekonstrukciji oružja, odjeće i prateće opreme te na taj način podupire održavanje tradicije.

Sastanku su nazočili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, saborski zastupnik Ivan Šipić i gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac.