Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 6. 2017.

Okončali smo jednu političku epizodu na dobrobit stabilnosti i građana

Nakon što je Hrvatski sabor apsolutnom većinom od 78 zastupničkih glasova potvrdio nove ministre, premijer Plenković čestitao je potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva Predragu Štromaru te šestorici starih i novih ministara

Premijer Plenković je istaknuo da je politička stabilnost ključan preduvjet za suočavanje s velikim gospodarskim, financijskim i sigurnosnim izazovima koji se pred Hrvatsku postavljaju svakoga dana. 

"Mislim da smo s ovim okončali  jednu političku epizodu na dobrobit političke stabilnosti i funkcioniranja institucija i interesa hrvatskih građana. To je ono što me je motiviralo da postignemo dogovor koji je rezultirao rekonfiguriranom Vladom, nastavkom djelovanja na našem programu i temeljnim ciljevima koji su bitni za hrvatsko društvo", rekao je predsjednik Plenković.

Ujedno je ocijenio važim da percepcija Hrvatske bude kvalitetna sa stajališta međunarodnih organizacija, ali i kreditnih institucija te rejting agencija. "Današnjim glasovanjem pokazali smo da smo spremni na dijalog i na političke iskorake", utvrdio je Plenković.

Predsjednik Vlade istaknuo je da će transformativne procese koje predvodi proteklih godinu dana nastaviti i ubuduće te da će smanjivati antagonizme, podjele u društvu i nastojati okupiti političke partnere oko bitnih strateških osi uz mogućnost što šireg konsenzusa.

"Mislim da je odluka Hrvatske narodne stranke bila ispravna, politički mudra i korisna. Sada ćemo zajednički nastaviti raditi na platformskim ciljevima koje smo usuglasili i na konkretnoj dobrobiti za sve građane", poručio je Plenković.

Na novinarsko pitanje koliko će ministrica Divjak imati slobode u ostvarivanju svojih ciljeva predsjednik Vlade odgovorio je da je ministrica Divjak sada dobila povjerenje, što mu je drago jer je ona nestranačka osoba koja dolazi iz akademske zajednice. Očekujem prije svega politiku vlade u kojoj se odluke dogovaraju, osobito one koje su važne za hrvatsku budućnost, rekao je Plenković. Stoga očekuje da će nakon povjerenja koje je ministrica dobila odlično surađivati kolegama u Vladi, s partnerima u akademskoj zajednici i svim institucijama. Najbolja rješenja treba dogovarati zajednički, "bez ulice, bez ceste, bez prosvjeda" o temama koje u Hrvatskoj ne bi trebale izazivati prosvjede. "Taj zajednički cilj dijelimo i na tome ćemo ostvariti rezultate", naglasio je predsjednik Vlade.

Na pitanje o većini kojom su novi ministri izglasani te hoće li ta većina biti dovoljna za stabilnost koalicije, predsjednik Vlade je poručio kako ne sumnja da će ta većina biti stabilna, a da će suradnja biti korektna i lojalna, te da će se na taj način osiguravati zakonodavni rad Sabora.