Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 6. 2017.

Očekujem potvrdu novih ministara – nastavljamo s odgovornom politikom

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a premijer Andrej Plenković kazao je da su završene konzultacije s partnerima te je dogovoreno popunjavanje Vlade novim ministrima

Predsjednik Plenković najavio je kako će ministri tijekom sutrašnjeg jutra biti predstavljeni na saborskim odborima.

"Nakon toga očekujem da bude glasovanje i cijela Vlada kompletirana. Predrag Štromar će postati potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja. Profesorica Blaženka Divjak postat će ministrica znanosti i obrazovanja. Davor Božinović postat će ministar unutarnjih poslova. Dražen Bošnjaković postat će ministar pravosuđa. Tomislav Ćorić postat će ministar zaštite okoliša i energetike. Marko Pavić postat će ministar rada i mirovinskog sustava. Lovro Kuščević postat će ministar uprave", kazao je Plenković.

Plenković je naglasio kako nova parlamentarna većina ima dovoljno ruku u Saboru.

"Ono što je važno jest da imamo parlamentarnu većinu za izbor novih ministara, te okončamo ovaj proces onako kako sam najavio - na sjednici Sabora nakon drugog kruga lokalnih izbora. Da se, dakle, Hrvatska okrene onome što je bitno - gospodarskom rastu i razvoju", poručio je Plenković.

Podsjetio je na današnju odluku o kreditiranju Agrokora što dugoročno rješava niz pitanja o stabilnosti i funkcioniranju kompanije.

"Vidjeli ste i novi Zakon o domovinskoj sigurnosti te novu Strategiju nacionalne sigurnosti. Moja poruka - odgovornost HDZ-a kao najveće i najsnažnije političke stranke u Hrvatskoj je politička stabilnost i funkcioniranje institucija. Okrenuti se boljitku svih naših ljudi, provoditi program Vlade RH", rekao je Plenković, dodavši kako je pružena ruka suradnje nizu parlamentarnih stranaka.

Napomenuo je kako je nakon jednih, pa drugih parlamentarnih izbora, te dva kruga lokalnih izbora, sada vrijeme da se okrene poslu.

"Hrvatska treba zrelo, tolerantno i uključivo društvo - gdje unatoč različitim svjetonazorima možemo postići dogovor i konsenzus o bitnim pitanjima za zemlju. Zato je poruka ovakvog dogovora zdrava za hrvatsku demokraciju, dijalog i napredak zemlje u cijelosti", zaključio je Plenković.