Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 6. 2017.

HDZ je uvjerljivi pobjednik izbora – nastavljamo raditi na dobrobit svih

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je da je HDZ nakon drugog kruga lokalnih izbora pobijedio u ukupno 12 županija, 62 grada i 204 općine

U pobjedničkom govoru u Središnjici HDZ-a predsjednik Plenković čestitao je svima na sjajnim rezultatima u drugom krugu lokalnih izbora, kao i biračima te strankama koji su dobili povjerenje na ovim izborima i koji će odgovorno obnašati dužnosti.

Istaknuo je kako je HDZ pobijedio u 12 županija, a zajedno s partnerima i u Koprivničko-križevačkoj.

"Posebno na pobjedi čestitam Ivanu Anušiću u Osječko-baranjskoj županiji. Riječ je o drugoj županiji po veličini u Hrvatskoj – tako da HDZ vodi svih pet slavonskih i svih pet dalmatinskih županija. To pokazuje snagu HDZ-a. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama provoditi "Projekt Slavonija“, poručio je Plenković.

Kad je riječ o gradovima i općinama, Plenković je potvrdio da je HDZ pobijedio u 62 grada od njih 127, a od 428 općina HDZ je osvojio 204, što znači da je HDZ zajedno s partnerima odnio pobjedu u ukupno 279 jedinica lokalne i regionalne samouprave.

"Jasni su brojevi sami po sebi. Posebno želim čestitati nizu kolega sa sjajnim rezultatima. Daruvar, Dubrovnik, Metković – izvanredna pobjeda Dalibora Milana, u Karlovcu nastavljamo kontinuitet jer Damir Mandić je gradonačelnik. Pobijedili smo i u Ozlju, Oroslavlju, Senju i Đakovu. Izvrsna pobjeda u Požegi. Posebna čestitka požeško-slavonskom – svih pet gradova i sve općine, dakle stopostotna pobjeda. Imamo pobjede u Kutini, Imotskom i Makarskoj. U Šibeniku, Željko Burić nastavlja svoj mandat. Pobjede u Vodicama i Vinkovcima. U Velikoj Gorici je pobijedio Dražen Barišić, a Željko Turk u Zaprešiću", naveo je Plenković.

Kada se svojedobno kandidirao za predsjednika HDZ-a, jedna od temeljnih namjera bila je poboljšati rezultate u velikim gradovima. Od četiri najveća grada, jedini je za promjenu glasao Split. Plenković je istaknuo da će Andro Krstulović Opara sljedeće četiri godine i uputio iskrene čestitke svima koji su pridonijeli pobjedi.

Plenković je također čestitao na pobjedama brojnim HDZ-ovim županima. "Sjajna pobjeda i našeg dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića, sjajna pobjeda Blaženka Bobana u Splitsko-dalmatinskoj i još jedan mandat za Gorana Pauka u Šibensko-kninskoj. Isto tako – uspjeh Ive Žinića u Sisačko-moslavačkoj županiji. I naravno – Bože Galića u Vukovarsko-srijemskoj. Čestitam i kolegi Darku Korenu u Koprivničko-križevačkoj županiji – još jedna potvrda izvrsne suradnje", rekao je Plenković, poručivši da se raduje suradnji sa svima koji su dobili povjerenje.

Upozorivši na odziv birača, Plenković je kazao da će sve stranke napraviti vlastite analize, a HDZ je pripravan na sve scenarije.

"Poruka stankama: sve one koji žele suočavanje na odvažan način s krupnim političkim pitanjima pozivam na razgovore o političkoj stabilnosti, gospodarskom rastu i razvoju, sigurnosti, društvenoj solidarnosti i demografskoj revitalizaciji", poručio je Plenković.

Najavio je da će HDZ od sutra razmatrati nacionalne teme s mnogo samopouzdanja i odgovornosti prema hrvatskim građanima.

Teme