Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 2. 6. 2017.

Opara i Boban jamče bolju budućnost Splita i cijele Dalmacije

Predsjednik HDZ-a Plenković boravio je u Splitu, gdje je još jednom izrazio snažnu potporu budućem gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari te budućem splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu

Zajedno s premijerom Plenkovićem bili su dva potpredsjednika Vlade – ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier i ministar obrane, general Damir Krstičević – te ministar državne imovine Goran Marić. 

Uoči druženja s građanima na Rivi predsjednik Plenković je u izjavi za medije istaknuo uvjerenje da će u nedjelju birači izabrati Andru Krstulovića Oparu za gradonačelnika i Blaženka Bobana za župana.

"Došao sam u Split još jednom dati snažnu potporu našem kandidatu za gradonačelnika Krstuloviću Opari i kandidatu za župana Splitsko-dalmatinske županije Bobanu. Obojica su odradili sjajne kampanje u proteklim tjednima. Zbog svojih će programa i ideja za unaprjeđenje grada i županije te dosadašnjih postignuća dobiti u nedjelju većinsko povjerenje birača", kazao je Plenković.

Poručio je kako oni jamče bolju budućnost cijele Dalmacije, a suradnja i sinergija koju će imati s Vladom i Saborom bit će dodatna garancija razvoja gospodarstva, turizma, prometa, pomorstva i svega onoga što krasi najljepšu hrvatsku županiju. 

Boraveći u Splitu, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na reformu obrazovanja rekavši da je ona, uz Strategiju znanosti, odgoja i obrazovanja općenito, usvojena u Hrvatskom saboru te da se radi na njezinoj provedbi.

Podsjetio je da je oformljeno Posebno stručno povjerenstvo, u kojem su brojni ugledni stručnjaci iz akademske zajednice, ujedno pripadnici različitih političkih stranaka, koji sudjeluju u izradi Akcijskog plana. Provode se natječaji, vrlo otvoreni i transparentni, na koje se svi mogu javljati.

"Reforma ide dalje. Ono što želimo, a što je politika Vlade, jest da naše mlade generacije u obrazovnom sustavu stječu ključna znanja o hrvatskom identitetu, povijesti, jeziku, našoj tradiciji, našoj kulturi", kazao je Plenković.

Naglasio je kako Vlada želi da obrazovanje bude dovoljno široko kako bi mladim generacijama kasnije omogućilo specijalizacije i konkurentnost na tržištu rada u Hrvatskoj, Europi i na globalnoj razini. Dodao je da su kritičko mišljenje, kapaciteti, analiza i sinteza dio onoga što kurikulum i obrazovni ciklus trebaju dati mladim generacijama.

"Obrazovanje i budućnost naše djece ne smije biti tema podjela, nego mora biti tema zajedništva oko koje ćemo se dogovoriti i na kojoj ćemo svi ustrajno zajedno raditi", kazao je Plenković, poručivši da oko toga očekuje široki nacionalni konsenzus.

Na novinarsko pitanje o financiranju Agrokora, predsjednik Vlade odgovorio je kako je ono otvoreno za banke, i ruske, i domaće, i zapadne, kroz aktivnosti izvanredne uprave.

"Bitno je naći novu likvidnost, sukladno pregovorima koji traju, po bitno povoljnijim uvjetima i kamatama nego ranije te tako osigurati proces restrukturiranja kompanije u sljedećim godinama", utvrdio je premijer Plenković.

Prije Splita, predsjednik Plenković posjetio je Trogir, gdje je dao snažnu potporu HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Ivici Baturini za pobjedu u drugom krugu lokalnih izbora. Čestitao je trogirskom HDZ- u na osam osvojenih mandata što je temelj za pobjedu u drugom krugu.

"Program, koji su kolega Baturina i trogirski HDZ predstavili građanima, kvalitetan je i kao takav od birača i prepoznat, jer obuhvaća i nudi rješenja za razvoj grada, počevši od prometne do društvene infrastrukture", napomenuo je Plenković.

Teme