Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 5. 2017.

Vode se intenzivni pregovori o svježoj likvidnosti radi stablilnosti Agrokora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s novinarima nakon svečane akademije u povodu Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Izrazivši zahvalnost organizatorima na dobro pripremljenoj svečanoj akademiji, predsjednik Vlade kazao je da primjer najuspješnije hrvatske vojnikinje Monike Sipina Halper i Ive Bašića, najuspješnijega hrvatskog vojnika, još jednom pokazuje da su Hrvatska vojska i naše Oružane snage na razini sposobnosti, kvalitete i pripravnosti u zaštiti hrvatske nacionalne sigurnosti. 

Isto su tako spremne, kazao je Plenković, na kvalitetan, učinkovit i interoperabilan način participirati u različitim misijama Ujedinjenih naroda, Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

„Drago mi je da ćemo tijekom ove godine usvojiti novu strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o domovinskoj sigurnosti“, najavio je predsjednik Vlade i istaknuo da, uz povećana izdvajanja iz proračuna za potrebe vojske, Vlada rješava zakonski i proračunski okvir za kvalitetniji život, učinkovitost i djelovanje svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

„Možemo biti ponosni na vrijednosti Domovinskoga rata koje pobjednička Hrvatska vojska njeguje svakoga dana u svim svojim aktivnostima“, kazao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da je ova Vlada već na početku mandata  zaustavila pad proračuna za obranu i povećala ga za 9%. 

"To je velika stvar, koja pomaže poboljšanju uvjeta života u Hrvatskoj vojsci, u kojoj je čovjek u fokusu svega“, kazao je Krstičević, zahvalivši vojnicima na angažmanu i trudu.

Novinare su zanimali i detalji razgovora predsjednika Vlade s prvim zamjenikom  predsjednika Uprave Sberbanka Maksimom Poletaevim.

Predsjednik Vlade naglasio je da niti u jednom trenutku nije bilo riječi o tome da bi država preuzimala Agrokorove dugove. „Zakon o izvanrednoj upravi je vrlo jasan. Naša je osnovna misao bila stabilizacija hrvatske ekonomije i financijskog sustava. Ono što radi izvanredna uprava je dogovor s kreditorima i pristizanje nove svježe likvidnosti koja bi na dulji rok osigurala poslovanje kompanije u procesu restrukturiranja”, rekao je Plenković.

Dodao je da sve kompanije u sustavu Agrokora generiraju nove prihode i na taj način pridonose cjelovitom postupku restrukturiranja. Istaknuo je da je razgovor s drugim čovjekom Sberbanka bio vrlo otvoren te da je možda za hrvatsku javnost najbitnije da je interes Sberbanka isključivo komercijalnog karaktera, bez elemenata širih geopolitičkih i geostrateških interesa. Kazao je da se pregovori o nastavku kreditiranja intenzivno vode te izrazio uvjerenje da će oni biti uspješni.