Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 5. 2017.

Izlazak iz procedure prekomjernog deficita potvrda je odgovorne politike

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na najavu izlaska Hrvatske iz procedure prekomjernog deficita

„To je potvrda kvalitetne i odgovorne politike koju Vlada vodi kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, mudrom proračunskom upravljanju i brizi o javnim financijama“, naglasio je.

Važnim je istaknuo rast BDP-a, smanjenje javnoga duga, rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti te dodao da su svi makroekonomski pokazatelji u ovome trenutku ohrabrujući.

„Ovo je kvalitetan iskorak i pokazali smo da, kada se mudro ponaša glede javnih financija, zemlja može ostvariti dobre rezultate”, poručio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je ovoga tjedna obilježena 25. obljetnica članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

„Bio je to sjajan događaj prije 25 godina, kada smo ušli u obitelj svjetske zajednice, što je zaokružilo proces međunarodnog priznanja Republike Hrvatske“, naglasio je predsjednik Vlade.

U posjetu Hrvatskoj boravio je i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, što je predsjednik Vlade ocijenio izvrsnim signalom za Hrvatsku.

Od gospodarskih pitanja, predsjednik Vlade Plenković izdvojio je konačno rješavanje pitanja društva Cimos u Istri te zahvalio ministru Goranu Mariću koji je u suradnji sa slovenskim kolegom našao rješenje za taj problem. Najavio je da će sredstva uskoro biti uplaćena u hrvatski proračun. „Na svim pitanjima radimo odgovorno“, kazao je.

Osvrnuo se i na prvi krug lokalnih izbora, čestitavši svima koji su ostvarili uspjeh.