Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 5. 2017.

HDZ uvjerljiv pobjednik lokalnih izbora – zaplavili smo Hrvatsku!

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je kako je stranka uvjerljivi pobjednik lokalnih izbora po broju osvojenih gradova, vijećničkih mandata, općina te izabranih župana

Napomenuvši kako su na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bili kandidati za župane u drugom krugu te kandidati u velikim gradovima, predsjednik Plenković kazao je kako je napravljena cjelovita analiza koja je pokazala da je HDZ uvjerljivi pobjednik prvog kruga lokalnih izbora: i po broju izravno izabranih župana, i po broju gradova, i po broju vijećničkih mandata u županijskim skupštinama, i po broju općina, kao i s mnogo većim potencijalom osvojenih županija, gradova i općina, nego što je to 2013.

"Naš ukupni postotak - koji je na razini Hrvatske 31,6 posto - u cijelosti zrcali rejting stranke na nacionalnoj razini. Potvrdili smo našu politiku političke stabilnosti, gospodarskog rasta, pravne sigurnosti i društvene solidarnosti. Pokazali smo da smo stranka koja je u stanju biti najbliža ljudima. Zaplavili smo Hrvatsku", poručio je Plenković.

Naglasivši kako je HDZ uvjerljivi pobjednik, Plenković je rekao kako je stranka koncentrirana na drugi krug i kompletno mobilizirana da pobijedi u što većem broju županija, gradova i općina.

"Tako ćemo potvrditi snagu HDZ-a. Ukupno je ozračje – i u Predsjedništvu i u Nacionalnom vijeću HDZ-a – konsenzualno izrazito zadovoljstvo. Koncentrirani smo na uspjeh naših kolega koji su u drugom krugu", naveo je Plenković.

Na upit hoće li se rezultat na lokalnim izborima odraziti i na nacionalnoj razini, Plenković je ocijenio kako je HDZ dokazao da je daleko najjača i najstabilnija politička stranka u Hrvatskoj.

"Smjer u kojem vodimo je politička stabilnost. Odgovorno je raspravljanje o najkrupnijim političkim, gospodarskim, financijskim i socijalnim izazovima naša temeljna zadaća. Vidi se vertikala odgovornosti na nacionalnoj, županijskoj, gradskoj i općinskoj razini", poručio je Plenković.

Dodao je kako očekuje da će svi akteri dobro proučiti rezultate ovih izbora koji su indikator šireg raspoloženja, odnosno potpore koje imaju političke stranke.

"Kao čelnik stranke koja vodi Vladu i koja je pobijedila u ovolikom broju županija, gradova i općina – a taj će se broj osjetno povećati u drugom krugu. Imat ćemo više od 50 posto županija, gradova i općina. Vodite računa da smo osvojili više od 40 posto vijećničkih mandata u svim županijskim skupštinama zajedno", pojasnio je Plenković.

Plenković je kazao kako su svi imali prilike jučer detaljno analizirati preporuke Europske komisije za izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog deficita. Podsjetio je kako su svi pokazatelji pozitivni: smanjuje se nezaposlenost, povećava zaposlenost, raste izvoz i potrošnja.

"Sve ono što radimo usmjereno je na kvalitetu života hrvatskih ljudi. Na tom tragu ćemo i nastaviti naše aktivnosti. Politički akteri u Hrvatskoj imaju priliku podržati te trendove", rekao je Plenković.

Govoreći o drugom krugu izbora u Splitu i Osijeku, Plenković je naglasio kako HDZ ima sjajne kandidate - Andru Krstulovića Oparu i Ivanu Šojat.

"Očekujemo u Splitu sinergiju rezultata Krstulovića Opare i Blaženka Bobana, a isto tako Šojat i Ivana Anušića u Osijeku. Pokazujemo iskorak s ljudima koji su moja generacija", zaključio je Plenković.

Teme