Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 5. 2017.

Najuspješnija misija UN-a u Europi mirna je reintegracija Podunavlja

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je u proslavi 25. obljetnice primanja Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda koja je obilježena otvorenjem izložbe u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Ondje je razgledao i prigodno postavljenu izložbu "25. godina Republike Hrvatske u Ujedinjenim Narodima“.

Čestitavši  25. obljetnicu članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima i zahvalivši svima koji su hrvatskom aktivnom članstvu dali svoj doprinos, predsjednik Vlade Plenković u svom je izlaganju kazao da je Hrvatska svega nekoliko mjeseci od međunarodnog priznanja, najprije od strane 12 članica Europske zajednice, pa potom i drugih zemalja te SAD-a u travnju, članstvom u Ujedinjenim narodima zaokružilo njezin međunarodni legitimitet

 "Nema nikakve dvojbe da je prvo desetljeće hrvatske neovisnosti bilo obilježeno, kad je riječ o međunarodnim organizacijama, punom relevantnošću Ujedinjenih naroda“, ocijenio je Plenković.

Podsjetio je na rezolucije Vijeća sigurnosti i važne rezolucije Opće skupštine kao na prve, velike diplomatske uspjehe, ostvarene upravo za pregovaračkim stolovima Ujedinjenih naroda.

"O tome su mnogi naši kolege napisali vrijedne i relevantne knjige koje su po meni izvrsna vrela svim onima koji se žele upoznati s tim pionirskim godinama hrvatske diplomacije. Na to možemo biti izrazito ponosni“, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je u to vrijeme Hrvatska bila zemlja primatelj sigurnosti.

"Na našem teritoriju bilo je nekoliko misija Ujedinjenih naroda, a prema svim analizama, daleko najvažnija i najuspješnija misija na teritoriju europskoga kontinenta od osnivanja organizacije do danas, bila je UN-ova misija za prijelaznu upravu u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu. Ta mirna reintegracija bila je uspjeh i za Hrvatsku i za Ujedinjene narode, ali i model za slične situacije drugdje u svijetu", poručio je Plenković.

Dodao je kako tu poruku mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, Vlada nudi prijateljima u Ukrajini, koji imaju sličnu situaciju u dijelu svog teritorija danas. Naveo je kako radi toga postoji radna skupina u koju su uključeni ljudi koji su tada bili vrlo aktivni na tom području.

"Vjerujem da ćemo vrlo skoro prenijeti naša iskustva onima kojima to u ovom trenutku može biti najpotrebnije", napomenuo je Plenković.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da su Ujedinjeni narodi i dalje izrazito relevantna globalna organizacija - uz G7 i G20 jedina istinska s vokacijom globalnog upravljanja.  Na tom su tragu razgranatost aktivnosti Ujedinjenih naroda i cijelog sustava međunarodnih organizacija relevantni za sve države svijeta pa i za Hrvatsku, od političkih pitanja, gospodarskih, socijalnih, razvojnih i sigurnosnih.

"I Hrvatska u svojih 25 godina članstva daje kontinuiran doprinos u svim segmentima rada svjetske organizacije. Mislim da smo svojim dosadašnjim doprinosom stekli  imidž kredibilne zemlje, zemlja koja pronalazi načine kako da od primatelja postane davatelj i kontributor sigurnosti", utvrdio je Plenković.

O tome, smatra Plenković, svjedoči sudjelovanje naših vojnika, policajaca i diplomata u misijama i operacijama Ujedinjenih naroda diljem svijeta te su sve ocjene koje RH dobiva za to sudjelovanje uvijek izrazito visoke, a također su komplementarne s njenim globalnim angažmanom, i u okviru Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

Plenković je kazao kako očekuje  da će rasprave o reformi Vijeća sigurnosti, o organizaciji i načinu donošenja odluka biti na dnevnom redu još niz godina.  

"Za nas je to osobito važno jer smo dio Europske unije, dajemo svoj doprinos zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, ali i načinu odlučivanja u okviru svjetske organizacije“, poručio je Plenković.

Zahvalio je svim kolegama koji danas tome pridonose svojim radom, onima koji su to činili ranije, a naravno, i novim generacijama hrvatskih diplomata koji će to činiti u budućnosti.

Na svečanosti  povodom 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda, uz predsjednika Vlade, nazočila je i predsjednica  Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.