Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Slavonski Brod | 21. 4. 2017.

Kontinuirano se bavimo problemom zagađenosti zraka u Brodu

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković u Slavonskom je Brodu sudjelovao u predstavljanju HDZ-ovih kandidata na lokalnim izborima u Brodsko-posavskoj županiji

U obraćanju brojnim okupljenima predsjednik Plenković istaknuo je da je Brodsko-posavski HDZ treća po snazi županijska organizacija HDZ-a u Hrvatskoj. Kako je naglasio, na lokalnim izborima očekuje pobjedu u županiji i u većini jedinica lokalne uprave i samouprave - jer je na parlamentarnim izborima 11. rujna HDZ u ovoj županiji ostvario odlične rezultate.

"Tu sam da dam potporu kandidatima i njihovim programima – vjerujem da će dobiti većinsko povjerenje birača", poručio je Plenković.

Dodao je da je Hrvoje Špicer, naš kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda, čovjek iz kulture i obrazovnog sustava te prepoznaje koji su to prioriteti.

Izrazio je zadovoljstvo što je prije desetak dana zajedno s ministricom Gabrijelom Žalac imao prigodu potpisati ugovore od 31,5 milijun eura za integrirani i teritorijalni razvoj urbanih sredina najvećih hrvatskih gradova, među njima je bio i Slavonski Brod.

"Hrvoje Špicer ima mnogo energije i ostvarit će dobar rezultat -uživajući potporu biračkog tijela. Vrijeme je da nakon 20 godina u okolnostima kada je i predsjednica RH iz HDZ-a, kada imamo i Vladu u kojoj je HDZ glavna stranka, kada imamo dobar rejting i nosimo s velikim problemima hrvatskog gospodarstva i društva - ostvarimo iskorak i u Slavonskom Brodu", zaključio je Plenković.

U prigodi posjeta Slavonskom Brodu, premijer Plenković u razgovoru s medijima osvrnuo se na provođenje upravnog nadzora o postupku dodjele koncesije za korištenje plaže Zlatni rat.

Plenković je istaknuo da je važno utvrditi kako je proveden natječaj i sama odluka koju je donijela Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije, a daljnji koraci znat će se kada Povjerenstvo, koje vrlo intenzivno radi, donese svoju odluku.

Brač, Bol i Zlatni rat zaslužuju transparentan proces i na tomu inzistiram, kazao je Plenković.

Na novinarski upit o koncernu Agrokor, rekao je da je Zakon o postupku izvanredne uprave vrlo brzo stabilizirao situaciju te da se nije dogodila nikakva negativna lančana reakcija. Pojasnio je kako je pristigla svježa likvidnost, isplaćene su plaće, isplaćuju se dobavljači, a kreditori su kompaniji spremni dati nova sredstva.

Najvažnije je da je hrvatski ekonomski i financijski krvotok sačuvan, naglasio je premijer Plenković, dodavši da ta situacija nije spriječila ostale pozitivne trendove rasta BDP-a, smanjivanja javnoga duga i proračunskog manjka, stope nezaposlenosti i povećanih izgleda za kreditni rejting.

Želimo držati makrotrendove pozitivnima, bez obzira na pojedinačne slučajeve kao što je ovaj, izjavio je Plenković te poručio kako je Vlada pokazala odgovornost u ovoj ozbiljnoj situaciji za državu i hrvatsko gospodarstvo.

Odgovarajući na pitanje o rafineriji u Bosanskom Brodu i zagađenju zraka, premijer Plenković kazao je da se vodi dijalog s Bosnom i Hercegovinom te Europskom komisijom, kao i sa svim resorima u Vladi koji nastoje pronaći rješenje koje bi konačno zaustavilo zagađenje zraka i u Bosanskom Brodu, i u Slavonskom Brodu.

Tom temom kontinuirano se bave brojna hrvatska ministarstva, kao i ja osobno prigodom zadnjeg posjeta Bosni i Hercegovini, istaknuo je Plenković.