Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 4. 2017.

Vlada je preuzela odgovornost u ključnom trenutku za gospodarstvo

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak čovjek je s velikim iskustvom na području financijskog savjetovanja i investicijskog bankarstva te restrukturiranja trgovačkih društava

U intervjuu za Dnevnik HTV-a premijer Plenković istaknuo je da je Vlada preuzela odgovornost u specifičnom trenutku za hrvatsko gospodarstvo, nakon usvajanja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Imamo povjerenje u gospodina Ramljaka, vjerujem da će on svoj posao obaviti na najbolji mogući način, rekao je Plenković.

Ključnim je ocijenio to što su svi dobavljači podržali strukturiran proces rješavanja krize, a isto isto vrijedi za šest banaka-vjerovnika, koje žele da taj proces uspije. To potvrđuje spremnost banaka da stave na raspolaganje 150 milijuna eura ovoga tjedna, što će omogućiti isplatu plaća zaposlenicima prije Uskrsa i podmirenje dijela potraživanja dobavljača, i to onih najugroženijih, rekao je Plenković.

Napomenuvši da se ozračje u raspravi o Agorokoru promijenilo, Plenković je istaknuo da su njegovi računi deblokirani, a stječe se i novo povjerenje te slijedi nov početak za Agrokor, a mijenja se i metodologija poslovanja u Hrvatskoj. Ocijenio je da je trenutak povjerenja stvoren zahvaljujući tome što je donesen Zakon o postupku izvanredne uprave i što je Vlada preuzela vodeću ulogu, čime je uspjela okupiti sve dionike.

"Standstill znači moratorij za plaćanje obaveze i standard je kod ovakvih slučajeva. Banke su obećale 150 milijuna eura, a zakon štiti ta nova sredstva statusom najstarije tražbine. U prvoj fazi konsolidacije to će biti sasvim dovoljno. Slijedi proces restrukturiranja za što će biti potrebna nova sredstva", rekao je Plenković.

Govoreći o ulozi Antonia Alvareza, Plenković je rekao da je on predstavnik važne savjetničke kuće koja se bavi kompanijama u poteškoćama. Najavio je da će povjerenik Ramljak razgovarati s njim i vidjeti hoće li se nastaviti suradnja. Naglasio je da će se pravo restrukturiranje Agrokora gotovo sigurno izvesti uz pomoć kojeg od najvećih svjetskih stručnjaka.

Za ministra financija Zdravka Marića Plenković je rekao da on vrlo dobro radi svoj posao i da je kvalitetan političar i ministar. Dodao je da on nije započeo karijeru u Agrokoru, nego je radio na sebi i mnogo prije toga.

Komentirajući kaznene prijave u vezi s Agrokorovom krizom, Plenković je podsjetio na to da je MOST u cijelosti stao iza zakona i izbora Ante Ramljaka kao izvanrednog povjerenika. "Imamo nadležne institucije. Kao predsjednik Vlade ni na koji način u ovo predizborno vrijeme neću dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe, pa ni članovima Vlade", zaključio je Plenković.