Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 4. 2017.

Vlada vodi računa o ravnopravnosti i integraciji osoba s invaliditetom

Predsjednik Vlade Plenković nazočio je dodjeli ugovora kojom započinje provedba projekata u okviru poziva Europskoga socijalnog fonda »Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom«

Plenković je tom prigodom naglasio da će Vlada učiniti sve što može kako bi se 500 tisuća naših sugrađana s invaliditetom ravnopravno i u potpunosti uključilo u sve sfere društva. Posebno je naglasio izvrsnu suradnju između zastupnice Ljubice Lukačić i ministrice Nade Murganić, jer su u prvih nekoliko dana Vladinog mandata uspjele osigurati sredstva za potrebe osobnih asistenata.

Poručio je da je dijalog Vlade s udrugama i savezima osoba s invaliditetom kontinuiran i uključiv te podsjetio na to da je na sastanku povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom dogovoreno da će se sve aktivnosti provoditi u partnerskom duhu. Također je najavio da će se već idućeg tjedna na dnevnom redu Vladine sjednice naći nova Nacionalna strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

Danas dodijeljeni ugovori vrijedni su gotovo 115 milijuna kuna, a Vlada je prethodno osigurala još 39 milijuna kuna iz proračuna. Kada se tim sredstvima pribroji politička predanost, konkretni ugovori i povećanje broja asistenata, onda se može reći da Vlada ispunjava svoja obećanja glede što boljeg uključivanja osoba s invaliditetom u društvo, rekao je Plenković.

Uz predsjednika Vlade bila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uključeno je u korištenje strukturnih i investicijskih fondova – Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj – u dijelu koji se odnosi na socijalno uključivanje ranjivih skupina društva. U programskom razdoblju 2014–2020. ukupno je predviđeno oko 250 milijuna eura iz tih fondova, a pozivi za dostavu projektnih prijedloga objavljivat će se tijekom cijelog programskog razdoblja.

Dosada je objavljeno šest poziva, koji ukupno vrijede oko 75 milijuna eura. Program usluge osobne asistencije provodi se u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, a pozivima, koji su trajnog karaktera, mogu se odazvati udruge, savezi, zajednice, mreže i druge skupine.