Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 4. 4. 2017.

Europski put jamči sigurnu, prosperitetnu i funkcionalnu BiH

Premijer Plenković sudjelovao je na otvorenju 20. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, na kojemu je Hrvatska ponovno zemlja partner

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji. Hrvatskoj je ovo treći put da je zemlja partner Sajma (nakon 2009. i 2012), a izlagači iz Hrvatske prisutni su od samih početaka. Sajam je organiziran na 30.000 četvornih metara izložbenog prostora, na kojemu izlaže gotovo 800 izlagača iz tridesetak zemalja.

"Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje u ovom prekrasnom, povijesnom gradu. Gradu kulture i baštine, gradu UNESCO-a, gradu stjecišta više naroda u Bosni i Hercegovini i gradu u kojeg uvijek rado dolazim, sada već drugi put kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske", rekao je Plenković.

Istaknuo je da će ovaj sajam, koji je među najreferentnijim događajima na jugoistoku Europe, biti dodatan korak za unapređenje trgovinske razmjene, stvaranje zajedničkih partnerstava u gospodarstvu i povećanje ulaganja. Dodao je da je sofisticiranim djelovanjem organizatora Sajam također postao prepoznatljiv i bitan politički skup koji pridonosi kreiranju općeg ozračja suradnje, zajedničkih napora za rast BDP-a svake od država koje su ovdje prisutne, a osobito unapređenju i dinamiziranju europskoga puta.

"Hrvatska i Bosna i Hercegovina su važni trgovinski partneri", kazao je predsjednik Vlade, dodavši da je BiH Hrvatskoj bila šesti trgovinski partner u prošloj godini, a Hrvatska Bosni i Hercegovini prvi. Ocijenio je da ta razmjena, koja sada iznosi 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu daljnjeg dinamiziranja, a tome će pridonijeti i stupanje na snagu Protokola o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji će omogućiti daljnju liberalizaciju trgovine.

Izrazio je zadovoljstvo time što je Hrvatska u proteklim godinama s milijardu eura nastupila kao ulagač u BiH, što je gotovo 20% ukupnih hrvatskih inozemnih ulaganja.

"To je signal koliko nam je BiH važna. Nastojimo unaprijediti suradnju i na području energetike, prometne povezanosti, telekomunikacija, graditeljstva, prehrambene,  metaloprerađivačke, elektrotehničke i drvoprerađivačke industrije", kazao je predsjednik Vlade. Kao jedan od vrijednih primjera suradnje, pa čak dijelom i suvlasništva Hrvatske, naveo je mostarski Aluminij – vodeću izvoznu kompaniju, koju je danas posjetio.

Referirajući se na jednu od tema ovogodišnjeg Sajma, prometnu povezanost, premijer Plenković je rekao da mu je osobito drago što BiH i Hrvatska, koje su nerazdvojivo povezane svojim geografskim položajem, rade na realizaciji Koridora Vc i drugih prometnih pravaca, poput Jadransko-jonskoga koridora, koji moraju omogućiti da se naš dio Europe integrira u transeuropsku prometnu mrežu.

Premijer Plenković naglasio je da je Bosna i Hercegovina prijateljska susjedna zemlja u kojoj žive Hrvati kao konstitutivan narod. "Tu suradnju želimo unapređivati, riješiti sva otvorena pitanja, inzistirati na ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i drugih koji žive u BiH. Tome dajemo svoj obol i u bilateralnoj suradnji i na međunarodnoj razini", kazao je Plenković.

Podsjetio je na to da je Hrvatska prošle godine potpomogla političko-diplomatske napore BiH za podnošenje zahtjeva za članstvom u Europskoj uniji, što je ocijenio izuzetno velikim poduhvatom BiH, njezinih političkih čelnika i njezine diplomacije. Ocijenio je da taj formalno-pravni čin za njega kao velikog prijatelja i zagovornika Bosne i Hercegovine znači početak jedne nove, ozbiljnije i zrelije faze europske integracije. Dodao je da se u tom postupku očekuje izuzetan administrativni i politički napor bosanskohercegovačkih tijela, koja moraju odgovoriti na upitnik Europske komisije s više od tri tisuće pitanja. "To će biti pravi test spremnosti i snage Bosne i Hercegovine kao države", rekao je.

Istaknuo je da će Hrvatska pri tome pomoći svojim iskustvom te izrazio uvjerenje da će napore Bosne i Hercegovine u provedbi reformske agende i političkih, gospodarskih i socijalnih reformi prepoznati i Europska komisija.

"Europski put je okvir koji jamči sigurnu, prosperitetnu i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu, a ja ću se osobno za to zalagati na Europskom vijeću", istaknuo je predsjednik Vlade.

Plenković je najavio zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u lipnju. Istaknuo je kako je bitno stvoriti pozitivno ozračje da bi upravo gospodarstvenici imali što kvalitetniji i povoljniji ambijent za poslovanje, ulaganja  i zajedničke pothvate na dobrobit svojih zemalja i svojih partnera.