Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 3. 2017.

Razgovor o poljoprivrednoj politici s povjerenikom Philom Hoganom

U nazočnosti predsjednika Vlade Plenkovića potpisani su ugovori o dodjeli sredstava za projekte boljeg pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljenim i depriviranim područjima te za obnovu kulturne baštine

Uz predsjednika Vlade bio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Plenković i Hogan azgovarali su o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) u kontekstu 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora. Zajednička poljoprivredna politika najstarija je zajednička politika Europske unije, a na njezino financiranje troši se više od 30% proračuna EU-a.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da Hrvatska u području resora poljoprivrede, sigurnosti hrane, ribarstva i šumarstva planira sveobuhvatne pripreme za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine, s obzirom da će se upravo tada na razini EU-a donositi bitne odluke o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Bilo je također riječi o mjerama koje bi trebale pomoći konkurentnosti naših poljoprivrednika te spriječiti nepoštene trgovačke prakse. Naglašena je potreba jačanja pomoći mladim poljoprivrednicima kako bi lakše došli do zemlje i kredita.