Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 3. 2017.

Poduzimaju se krajnji napori da se pronađe rješenje za Slavonski Brod

Po svršetku konferencije »Hrvatska kakvu trebamo« premijer Plenković odgovarao je na pitanja novinara o Agrokoru, onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu te o drugim aktualnim temama

Na pitanja o stanju u Agrokoru predsjednik Vlade Plenković ponovio je da je riječ o privatnoj tvrtki koja je od velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo te je njegov najveći poslodavac sa 60 tisuća zaposlenih u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Podsjetio je na današnji sastanak ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić s dobavljačima, kazavši da se odvijaju razgovori i s međunarodnim vjerovnicima. Istaknuo je da odgovornost na vlasniku i menadžmentu, dodavši da Vlada i dalje prati situaciju u toj tvrtci. „Tražimo rješenje, no ono nema nikakvog negativnog utjecaja na stabilnost hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava zemlje. Želimo konsolidaciju Agrokora i njegovog poslovanja“, naglasio je.

Kazao je da ima jako puno internih stvari koje kompanija mora riješiti, dodavši da Vlada nije birala od koga će kompanija u privatnom vlasništvu dobivati ili tražiti kredite.

Glede namjere Slavonskog Broda da podigne prvu ekološku tužbu u Hrvatskoj predsjednik Vlade podsjetio je da je predsjednica Republike nedavno posjetila Slavonski Brod, kao i on sam u društvu ministra Dobrovića prije dva mjeseca. Kazao je da se vode razgovori s predstavnicima Republike Srpske kako bi se pronašlo rješenje koje bi konačno zaustavilo zagađenje zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu. „Tu činimo maksimalne napore“, naglasio je. Dodao je da razumije nestrpljivost i apel svih građana, posebno civilnih udruga, s kojima se susreo prilikom posjeta Slavonskom Brodu. „Mislim da je ideja koju smo imali s INA-om izrazito dobra i na njoj ćemo nastaviti raditi i dalje“, dodao je.

Što se tiče osnivanja ministarstva koje bi se isključivo bavilo demografijom, kazao je da se ministrica Murganić, zajedno sa svojim suradnicima, bavi demografskom i socijalnom politikom. Istaknuo je da je Vlada prepoznala važnost demografske obnove zemlje, o čemu je govorio i na današnjoj konferenciji. Podsjetio je na rodiljine i roditeljske naknade te na  poreznu reformu, rekavši da se radi o mjerama koje imaju trajni karakter i koje će poticati ljude na zasnivanje obitelji. „To ni jedna država ne može riješiti preko noći. Moramo  zajedničkim naporima, strpljivo i ustrajno mijenjati ozračje u društvu“, zaključio je.

Osvrnuo se i na apsorpciju europskih sredstava, podsjetivši da je Hrvatskoj na raspolaganju  10,7 milijardi eura u razdoblju 2014–2020. Istaknuo je da je cilj Vlade ta sredstva postupno iskoristiti za konkretnu realizaciju projekata, od kojih će koristi imati hrvatski građani i kompanije.