Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 3. 2017.

Nove investicije u turizmu znače otvaranje novih radnih mjesta

Predsjednik Vlade Plenković sastao se s predstavnicima poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske

Uz predsjednika Vlade Plenkovića na sastanku je sudjelovala i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar turizma Gari Cappelli te predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva državne imovine.

Razgovarali su o razvojnim potencijalima i konkurentnosti hrvatskog turizma, unapređenju kvalitete turističke ponude i proizvoda te o planiranim ulaganjima u turizam u 2017. koji bi trebali iznositi do 800 milijuna eura. Dotaknuli su se i ključnih pitanja glede primjene Zakona o turističkom zemljištu te poreza na nekretnine.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je punu potporu turističkom sektoru, pojasnivši da cijeni doprinos turizma sveukupnom hrvatskom gospodarstvu, s udjelom od 18% u BDP-u. Dodao je da turizam ima multiplicirajući učinak na ostale gospodarske djelatnosti, od građevinarstva do poljoprivrede te je jedan od generatora rasta i razvoja.

,,Vlada u hotelijerima vidi partnere s kojima će zajednički raditi na daljnjem brendiranju i jačanju Hrvatske kao destinacije s pet zvjezdica. Nove velike investicije koje ostvarujemo u turizmu znače, između ostalog, i otvaranje novih radnih mjesta", poručio je Plenković. 

Predstavnici hotelijera izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom na kojem su imali priliku, u ime najvećih poslodavaca u turizmu u Hrvatskoj, predstaviti predsjedniku Vlade probleme s kojima se susreću u svom poslovanju. Sastanak su ocijenili prvim korakom prema novom, partnerskom pristupu razvoju turizma, ali i gospodarstva općenito, u sprezi Vlade i poslodavaca u turizmu.

U 2017. godini visina investicija privatnog i javnog u turizmu iznosi 800 milijuna eura. Vrijednost investicija u hotelijerstvo u 2017. je 511 milijuna eura. U ovoj godini potrebe za radnom snagom u hotelijerstvu iznosi gotovo 59.000 ljudi, uz dodatnih 25.000 sezonskih radnika.