Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 3. 2017.

Arbitražni postupak je kompromitiran, Hrvatsku te odluke neće obvezivati

U izjavi za medije nakon puštanja u rad aplikacije „One Stop Shop“ premijer Plenković kazao je da je tim projektom Hrvatska dobila novu dimenziju informacijskog sustava, što je važan korak prema spajanju zemljišnih knjiga i katastra

Premijer Plenković potom je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama. Kada je riječ o slučaju imenovanja brata ministra Gorana Marića, predsjednik Vlade kazao je da je on sam riješio taj slučaj kada je podnio ostavku.

„Osobno nisam znao ni da se provodi takva vrsta imenovanja. To su aktivnosti koje su ispod razine Vlade. Zatražio sam i čekam izvješće od nadležnoga ministra Butkovića“, kazao je Plenković.

Upitan o zalaganju predsjednika Komisije Junckera za nastavak arbitražnog procesa sa Slovenijom, premijer Plenković je istaknuo da je stav Vlade i Hrvatskoga sabora jasan.

„Arbitraža je teško kompromitirana, kontaminirana“, poručio je i dodao da je o tom pitanju donesena konsenzualna odluka iza koje Vlada stoji.

Pojasnio je kako u međunarodnopravnom smislu Hrvatsku ni na koji način neće obvezivati odluke Arbitražnog suda te će Hrvatska otvorena pitanja razgraničenja sa Slovenijom i na kopnu i na moru rješavati drugim putem, a ne kroz arbitražni proces koji je kompromitiran zbog ponašanja slovenske strane.  Poručio je kako se treba vratiti na bit cijele teme te je u tom smislu ovakav poticaj krajnje irelevantan i neprihvatljiv za Hrvatsku. Dodao je da je Hrvatska sve na tu temu komunicirala s Komisijom prije više od godinu i pol, a ako treba dodatno nešto pojasniti, Vlada je spremna to učiniti. Podsjetio je kako je Komisija imala ulogu facilitatora kada se taj sporazum potpisivao, u vrijeme pristupnih pregovora, odnosno u trenutku kada su brojna poglavlja bila blokirana.

„Hrvatska je u dobroj vjeri ušla u arbitražni proces, međutim, nakon onoga što se otkrilo, ne samo Hrvatska, nego, siguran sam, i bilo koja država da se našla u takvoj situaciji, napravila bi isto i tu je stvar čvrsta i jasna'', ocijenio je Plenković.

Na pitanje o odluci Ustavnoga suda po pitanju pobačaja te izradi novoga zakona, predsjednik Vlade ponovio je koliko je pitanje demografske obnove i smanjenja negativnih trendova važno za Hrvatsku. Kazao je kako je Vladin cilj da se pobačaji spriječe edukacijom, što ne znači zabranu pobačaja na zahtjev te je najavio da će u roku od dvije godine Vlada na tome raditi zajedno s nadležnim ministarstvima. Na upit o stajalištu prema teritorijalnom preustroju Hrvatske, predsjednik Vlade jasno je odgovorio da teritorijalnog preustroja neće biti i da to pitanje nije na dnevnom redu ove Vlade. Podsjetio je da je dva mjeseca nakon preuzimanja odgovornosti i dobivenog povjerenja od Hrvatskoga sabora, sazvao sve župane i ministre i dogovorio suradnju u svim nadležnostima i resorima.

„Hrvatskom se upravlja na više razina, a ono o čemu se može razgovarati su fiskalna i funkcionalna decentralizacija te iznalaženje rješenja da za ono što je u nadležnosti županija ima odgovarajućih sredstava“, kazao je Plenković.

Na upit o navodnom negodovanju HEP-a zbog mogućeg gubitka milijuna kuna radi niže cijene plin, Plenković je rekao da ne može komentirati spekulacije te smatra kako je najbitnije bilo da cijena plina za građane ostane ista od 1. travnja.

„Aktivnim radom smo u strukturi cijene našli odgovarajuće rješenje koje je korisno i dobro“, smatra Plenković.

Komentirajući navode kako učestali napadi na ljudska prava nisu izdvojeni slučajevi, Plenković je naglasio da Vlada nije mogla biti jasnija i čvršća u osudi i plakata u Vukovara i marša u Zagrebu, a o čemu je i osobno govorio na sjednici Vlade.