Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 3. 2017.

Premijer Plenković pustio u primjenu e-Katastar

Andrej Plenković pustio je u primjenu aplikaciju za podnošenje zahtjeva te izdavanje katastarskih podataka elektroničkim putem. U pratnji predsjednika Vlade bili su ministar pravosuđa Ante Šprlje te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Premijer Plenković istaknuo je da ukupan Nacionalni program reformi  mora pojednostaviti procedure i građanima omogućiti što jednostavniji način poslovanja  i djelovanja, uključujući i onaj dio koji se odnosi na katastarske podatke i zemljišne knjige, na što se dosad gubilo puno vremena. Dodao je da se ovim projektom smanjuju administrativne barijere, a omogućuje se svima da, pomoću elektroničke komunikacije, određene poslove rješavaju iz svojih ureda ili domova.

Ocijenio je da aplikacija „One Stop Shop“ maksimalno pojednostavljuje elektroničku dostupnost podataka koji se odnose na izdavanje katastarskih javnih isprava, rasterećuje rad katastarskih službenika, omogućuje kvalitetnije obavljanje poslova te pridonosi ubrzanju registracije upisa nekretnina.

„Na jednostavan način za svega 20 kuna kroz e-sustav možete imati izvatke svega onoga što vam je potrebno“, kazao je premijer Plenković i čestitao svima koji su u proteklim mjesecima radili na realizaciji ovoga projekta.

Poručio je da projekt vrijedi 553 tisuće eura te je riječ o zajmu EBRD-a,  a sredstva koja su na raspolaganju omogućit će povezivanje katastra i zemljišnih knjige.

Naglasivši da je ta zadaća izuzetno bitna, premijer Plenković kazao je da je ideja da sve ono što je na teritoriju Republike Hrvatske,  u kontekstu prometa nekretnina, bude sustavno i kvalitetno povezano i da se olakša građanima i investitorima pristup katastru i zemljišnim knjigama.

Vlada Republike Hrvatske, putem Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, provodi Nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra pod nazivom Uređena zemlja, u okviru kojeg se moderniziraju sustavi katastra i zemljišnih knjiga. 

Puštanjem u primjenu elektroničkog podnošenja zahtjeva i izdavanja katastarskih podataka obilježio se dovršetak aktivnosti na uspostavi Zajedničkog informacijskog sustava katastra i zemljišnih knjiga (ZIS), te njegovog podsustava One Stop Shop (OSS)  čime se na novu razinu podigla brzina i kvaliteta usluge građanima, poduzetnicima i investitorima,  ubrzao se i olakšao  proces registracije nekretnina i u katastarskom i u zemljišnoknjižnom sustavu, podigla se razina pravne sigurnosti u prometu nekretninama te racionalizirao i pojednostavio poslovni procesi. Informacije iz katastra i zemljišnih knjiga moći će se dobiti odmah,  a svi će se digitalizirani  podaci u svakome trenutku moći provjeriti.

Pristup katastarskim podacima elektroničkim putem ostvaruje se putem OSS-a i putem sustava e-Građani. Implementacijom portala OSS omogućeno je da od 3. ožujka 2017.  građani, tijela javne vlasti i pravne osobe elektroničkim putem podnose zahtjeve i preuzimaju katastarske i zemljišnoknjižne podatke koji se vode i održavaju u ZIS-u, odnosno sljedeće javne isprave: kopije katastarskoga plana, prijepise/izvode iz posjedovnih listova te izvatci iz Baze zemljišnih podataka.