Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 3. 2017.

Moramo osnažiti preduvjete za proizvodnju i nova radna mjesta

Na početku današnje sjednice Vlade Premijer Plenković osvrnuo se napose na procjene rasta BDP-a od 3,4% u zadnjem kvartalu 2016. i na mjere aktivne politike zapošljavanja

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je na to da je Vlada prije dva dana održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku prema kojoj cijena plina za kućanstva ostaje ista.

„Osigurali smo da se cijena plina od travnja nadalje ne promijeni za kućanstva, dakle da građanima cijena plina ostane ista. To je važna poruka da se kroz dijalog sa svim akterima i kroz vrlo temeljito analiziranje i sagledavanje strukture cijene plina može omogućiti građanima i gospodarstvu da funkcioniraju bez dodatnih poskupljenja“, rekao je predsjednik Vlade.

Napomenuvši da je nakon sjednice Vlade u Sisku sudjelovao i na 22. međunarodnom sajmu Viroexpo u Virovitici, Plenković je rekao da je to vrlo ozbiljan sajam koji privlači veliki broj izlagača. Ocijenio je vrlo korisnim da je zemlja partner ove godine bila Češka, a prisutne su i druge srednjoeuropske zemlje. "Poslali smo još jednu poruku privrženosti ove Vlade Projektu Slavonija“, kazao je Plenković.

Predsjednik Plenković rekao je nadalje da je ovaj tjedan sudjelovao na važnoj konferenciji o demografiji, ključnom pitanju hrvatskoga društva i hrvatske budućnosti, a gdje je izložio temeljne odrednice demografske politike Vlade. Podsjetio je na povećanje naknade za nezaposlene rodilje s 1.663 na 2.328 kuna te povećanje maksimalnog iznosa roditeljske naknade s aktualnih 2.660 na 4.000 kuna. Dodao je da pozitivni efekti porezne reforme imaju bitne demografske učinke, a osobito glede povećanja osobnog odbitka za djecu, kao i najava zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlađe od 45 godina za prvu nekretninu, koji priprema Ministarstvo graditeljstva.

„Važno je podizanje ukupne svijesti o ovoj temi. Projekcije Europske unije do 2080. nisu osobito optimistične za Hrvatsku, skoro milijun ljudi manje nego danas. Prema tome to pitanje mora biti trajna zadaća svih političkih aktera, svih institucija i moramo mu pristupati cjelovito“, upozorio je Plenković.

Nakon što je jučer zajedno s ministrom rada i mirovinskoga sustava Tomislavom Ćorićem predstavio mjere aktivne politike zapošljavanja mladih, Plenković je istaknuo kako se radi o devet vrlo konkretnih i korisnih mjera za mlade ljude s ukupnim sredstvima od 1,5 milijardi kuna, od čega se 650 milijuna kuna povlači iz Europskog socijalnog fonda.

"Dajemo doprinos većoj zaposlenosti i smanjenju stope nezaposlenosti osobito kod mladih osoba koje su dulje vremena bez posla i osoba s invaliditetom. Ove mjere su dobro prilagođene i nadam se da će, s obzirom da su sredstva puno veća nego što su bila prošle i pretprošle godine, dati konkretne rezultate“, rekao je Plenković.

Plenković se također osvrnuo na ohrabrujuće pokazatelje o porastu BDP-a u zadnjem kvartalu 2016. godine od 3,4 posto, izrazivši očekivanje da će se taj trend nastaviti. Korisnim smatra da projekcije koje je Vlada dala  u smjernicama proračuna fiskalne politike za 2017, 2018. i 2019. dobivaju potporu od međunarodnih financijskih institucija i Europske komisije.

"Drago mi je da veliki dio zasluge za ovaj rast BDP-a ima hrvatski izvoz. Moramo i dalje stvarati kvalitetne preduvjete, prije svega za proizvodnju u Hrvatskoj, čime jačamo i mogućnosti za nova radna mjesta i konkurentnost hrvatskoga gospodarstva“, rekao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo time što je ministar Ćorić jučer učinio kvalitetan iskorak u pregovorima sa socijalnim partnerima  sindikatima, dodavši da je to još jedna poruka da je Vlada usredotočena na ono što je važno.

Plenković je naglasio da je zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen razgovarao s predstavnicima filmskih redatelja i producenata o daljnjem nastavku podrške audiovizualnom sektoru, hrvatskoj kinematografiji, uz odgovarajuće promjene i raščišćavanje situacije u HAVC-u. "I tu smo na dobrom tragu. Očekujemo da filmska industrija i dalje  nastavi davati veliki doprinos hrvatskoj kulturi i njenom međunarodnom imidžu", naveo je Plenković.

Predsjednik Vlade Plenković govorio je i o Bijeloj knjizi predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o nekoliko scenarija za budućnost Europe, ističući kako je taj dokument dobra podloga za raspravu na Europskom vijeću.  Poručivši da je procjena Komisije osjećaj realnog stanja u Europskoj uniji te da su svi još uvijek opterećeni negativnim referendumom u Ujedinjenoj Kraljevini, Plenković drži da je potrebno učiniti tri ključne stvari.

"Prvo je ojačati legitimitet institucija Europske unije i spriječiti jačanje populističkih snaga i demagogije, koja je između ostalog i dovela do negativnog rezultata referenduma manipulacijama i neistinama. Drugo je da Europska unija pokaže da od njenih zajedničkih politika i redistribucijske snage proračunskih sredstava, pri čemu trebamo napraviti i ozbiljnu reformu izvornih prihoda Europske unije, građani svih država članica, a osobito novih poput Hrvatske, vide i osjećaju konkretnu korist. Treće je da Unija vodi računa o globalnom upravljanju, svom pozicioniranju, doprinosu globalnom miru i sigurnosti, gospodarskom razvoju i suočavanju sa sigurnosnim izazovima", istaknuo je Plenković.

Zaključio je kako su te tri točke okvir u kojemu će Vlada zauzeti stajališta uoči sastanka Europskog vijeća u Rimu. Podsjetio je ministre u Vladi da vode računa o intenziviranju svih aktivnosti usmjerenih na bolju apsorpciju sredstava iz europskog proračuna i nastavio: "To je onaj dio svijeta kojemu pripadamo i čijim temeljnim vrijednostima i načelima želimo davati svoj doprinos s punim uvjerenjem da to radimo u nacionalnom interesu Republike Hrvatske i svih naših ljudi“, kazao je Plenković.