Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 3. 2017.

Za mjere zapošljavanja mladih osigurali smo 1,5 milijardu kuna

Predsjednik Vlade Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić predstavili su novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja »Od mjere do karijere«

"Novi paket aktivne politike zapošljavanja Od mjere do karijere još je jedna od aktivnosti Vlade koja se odnosi na najvažniji dio našeg programa, a to je gospodarski rast i razvoj", naglasio je premijer Plenković.

U vezi s paketom mjera koji je predstavljen, premijer Plenković istaknuo je da je posrijedi  jedna od ključnih komponenti sveobuhvatnog pristupa u povećanju zapošljivosti u Hrvatskoj, a posebice aktivaciji skupina u nepovoljnom položaju na tržištu rada – mladih, dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom. "Novina kod ovih devet mjera je mogućnost njihove međusobne kombinacije", poručio je Plenković.

Kada je riječ o financijskim sredstvima, Plenković je kazao kako je u proračunu za Mjere aktivne politike zapošljavanja osigurano 1,5 milijarda kuna, što je gotovo 400 milijuna kuna više u odnosu na prethodne godine – od čega je najveći dio iz državnog proračuna, a oko 650 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

"Ove mjere pridonijet će gospodarskoj stabilnosti i rastu jer će se povećati broj raspoloživih i novootvorenih radnih mjesta. Vidjeli ste podatke o rastu BDP-a, čime smo došli do 2,9 posto rasta BDP-a u 2016. Naše projekcije, kao i projekcije Europske komisije, ukazuju da će Hrvatska premašiti rast BDP-a u ovoj godini od preko 3%. u 2017. i siguran sam da će ove mjere pridonijeti tom cilju", rekao je Plenković.

Pojasnivši kako brojke pokazuju da trenutno na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ima oko 22.000 slobodnih radnih mjesta, Plenković je ocijenio da bi u slučaju popunjavanja svih dostupnih radnih mjesta broj nezaposlenih pao za 10 posto.

Istaknuo je i važnost prilagodbe obrazovnog sustava za realne potrebe tržišta rada te se osvrnuo na osnivanje posebnog Stručnog povjerenstva, koje će svojim aktivnostima nastojati pridonijeti provedbi Strategije odgoja i obrazovanja.

"Želimo da ove mjere posebno pomognu mladima. Garancija za mlade je instrument koji je proteklih godina razvijen u Europskoj uniji, a Hrvatska je među zemljama u kojoj je veliki broj nezaposlenih mladih, ali je ipak taj broj smanjen na oko 32%. Kombinacija ovih devet mjera bit će korak u tom smjeru", naveo je Plenković i dodao kako je Vlada u svom izbornom programu najavila cilj povećanja stope zaposlenosti na 68%.

Mjera samozapošljavanja, pojasnio je Plenković, posebno je ojačana povećavanjem poticaja s 25.000 kn na 35.000 kn, čime se omogućuje udruživanje više mladih poduzetnika u svojevrsne startupove. Važnim je ocijenio da se mjere koriste u privatnom sektoru, na što će se staviti posebni akcent.

"Slogan Od mjere do karijere i devet mjera koje predstavlja vrlo su precizno definirane - potaknut će zapošljavanje i samozapošljavanje, usavršavanje, osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, očuvanje radnih mjesta, javne radove i stalne sezonce", najavio je Plenković te potvrdio kako će ove mjere, za koje je na raspolaganju 1,5 milijarda pomoći onima koji traže posao, nova znanja, vještine i usavršavanje.

Ministar Ćorić rekao je da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u protekla tri mjeseca radilo analize postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja te da su se osluškivale potrebe nezaposlenih, ali i poslodavaca. Kazao je da današnje mjere, njih devet, predstavljaju redefinirani, poboljšani paket svega onoga što je Hrvatski zavod za zapošljavanje do sada radio. Izrazio je uvjerenje da će mjere pomoći svim skupinama koje su na marginama tržišta rada da uđu na tržište rada i pronađu svoju dugoročnu perspektivu.