Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 2. 2017.

Vlada nastavlja podupirati razvoj audiovizualnog sektora

Premijer Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sastali su se s predstavnicima udruga filmskih redatelja i producenata

Na sastanku je, premijer Plenković istaknuo da će Vlada i dalje razvijati sustav podrške audio-vizualnom sektoru te da se ne namjerava miješati u odlučivanje o financiranju filmova niti u tom pogledu želi ostvariti ikakav politički utjecaj.

Zaključeno je da će Ministarstvo kulture u suradnji sa svim tijelima Hrvatskoga audiovizualnog centra raditi na otklanjanju uočenih nepravilnosti, koje su djelomice već riješene. Također će se u najkraćem roku izabrati ravnatelj HAVC-a u punom mandatu. Istodobno, će se pokrenuti postupak izmjena i dopuna Zakona o audiovizualnim djelatnostima, kako bi se potvrdila neovisnost HAVC-a i preciznije formulirao sadržaj članka 9 Zakona.

Osigurat će se održiv sustav za sufinanciranje povrata ulaganja stranih produkcija. U javnoj raspravi će se razmotriti pitanje treba li dodatno urediti sustav odlučivanja te pitanje sukoba interesa, kao i oportunost pretvorbe HAVC-a iz javne ustanove u fond ili agenciju, s obzirom na to da je on jedina javna ustanova koja proračunska sredstva ne troši ne troši na vlastitu proizvodnju, nego ih prenosi krajnjim korisnicima.