Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 2. 2017.

Premijeru Plenkoviću uručeno priznanje Didak

Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja stote obljetnice spašavanja gladne djece

Na akademiji u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu predsjedniku Vlade Plenkoviću uručeno je priznanje Didak za političko djelovanje.

Nagrade se dodjeljuju pojedincima, ustanovama i tvrtkama za djelovanje na području kulture, glazbene umjetnosti, humanosti, gospodarstva, znanosti, duhovnosti, političkog djelovanja, za promicanje lika i djela fra Didaka Buntića te se dodjeljuje nagrada za životno djelo.

Obraćajući se nazočnima, Plenković je naglasio da je današnja svečanost posvećena jednoj od najvećih humanitarnih akcija hrvatskog naroda koju su davnih godina Prvoga svjetskog rata poduzeli hrabri ljudi dobre volje. Dodao je da se među njima posebno ističe fra Didak Buntić, čija je uloga u organizaciji spašavanja tisuća gladne i siromašne djece nemjerljiva. 

„Zbog poruka koje ova akcija šalje, kao i zbog djela fra Didaka Buntića, iznimna mi je čast primiti priznanje za političko djelovanje, ali još više poticaj i meni i svim hrvatskim institucijama za jačanje povezanosti našega naroda u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, ali u drugim dijelovima Europe i svijeta gdje žive Hrvati“, rekao je Plenković.

Zaključio je da današnja obljetnica pokazuje veličinu temeljnog kršćanskog načela – načela ljudske solidarnosti.