Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 2. 2017.

Povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) odobrio je danas 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na Krku

Drugi odobreni projekt odnosi se na unapređenje sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid, koji je ocijenjen kao najinovativniji projekt. Projekt Sincro.Grid ostvaruje se u suradnji hrvatskih i slovenskih operatera transportnog sustava električne energije – HOPS, HEP ODS i ELES. Odobreno je ukupno 40,5 milijuna eura odnosno 51% ukupne vrijednosti projekta.

Predsjednik Vlade Plenković izjavio je da odluka Koordinacijskog odbora dokazuje da je Vlada na vrijeme, već na početku svog mandata, poslala zahtjev za sufinanciranje terminala ukapljenoga prirodnog plina na Krku.

„Jučer sam imao sastanak s predstavnicima LNG Hrvatska i potencijalnih partnera, dakle, konzorcija u kojem je španjolski Enagas, luksemburški Marguerite i partneri iz Litve, koji su spremni ulagati. Na taj način povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske i biti važan dio sigurnosti opskrbe plinom ne samo Hrvatske, nego i Europe", poručio je Plenković.

Ocijenio je da su vijesti koje je Vlada dobila nakon održanoga sastanka Upravnog odbora CEF-a izrazito ohrabrujuće, te će Vlada nastaviti radi na tom strateškom projektu.

"Nastavit će se sve aktivnosti koje već dugi niz godina priprema LNG Hrvatska, uz odgovarajuće studije, i ja vjerujem da bi se u sljedećih nekoliko godina taj projekt mogao realizirati“, kazao je Plenković.

Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura. Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50% i radova u iznosu od 27,94%, što ukupno iznosi 102 milijuna eura. Projekt izgradnje prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku proglašen je strateškim investicijskim projektom od važnosti za Republiku Hrvatsku te se nalazi na popisu projekata od zajedničkog interesa Europske Unije koji će omogućiti postupno jačanje Energetske zajednice integrirajući tržišta energije u Europi diversifikacijom izvora energije i prometnih pravaca.