Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 2. 2017.

Vlada će osnažiti suradnju s gradišćanskim Hrvatima

Premijer Plenković primio je mons. dr. Egidija Živkovića, biskupa željezanskog u Austriji te zahvalio gradišćanskim Hrvatima na očuvanju kulturnog i jezičnog identiteta

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zahvalnost biskupu Živkoviću i gradišćanskim Hrvatima na očuvanju kulturnog i jezičnog identiteta već više od pet stotina godina, ne samo u Austriji nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, uvelike zahvaljujući i djelovanju Katoličke crkve.

Biskup Živković prenio je premijeru Plenkoviću pozdrave gradišćanskih Hrvata te ga upoznao s aktivnostima koje provode radi očuvanja jezika, kulture i pastoralne povezanosti. Najavio je početak rada kulturno-prosvjetne udruge "Hrvat S.A.M" (Slovačka-Austrija-Mađarska) koja će pod europskim krovom okupiti sve gradišćanske Hrvate. Istaknuo je da će se u svibnju u Zagrebu održati prvo zajedničko prvoskupno hodočašće gradišćanskih Hrvata nakon 500 godina. Uputili su i poziv premijeru Plenkoviću na tradicionalno hodočašće "Hrvatska nedjelja" u Željeznom.

Plenković je naglasio da će hrvatska Vlada podržavati djelovanje udruge te predložio da se u njezin rad također uključe Hrvati iz Bosne i Hercegovine. "Suradnja s gradišćanskim Hrvatima bit će ojačana preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a rad će se pomoći i u financijskom smislu", rekao je Plenković.

Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u Gradišću, Austrija, broji približno 240.000 vjernika, od kojih je 50.000 Hrvata.

Uz Plenkovića, susretu su nazočili predsjednik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.