Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 2. 2017.

Matica hrvatska trajno pridonosi oču­vanju hrvatskog identiteta i kulture

Predsjednik Plenković sudjelovao je na svečanoj proslavi 175. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske

Uz premijera Plenkovića svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Premijer Plenković obratio se uzvanicima čestitajući 175. rođendan djelovanja Matice hrvatske, najstarije hrvatske kulturne ustanove. Istaknuo je da je Matica dio povijesti hrvatskoga  naroda i hrvatske kulture, a osobito u njegovom najvažnijem razdoblju, od javljanja nacionalne svijesti i narodnog preporoda do ostvarenja samostalne i neovisne hrvatske države.

Naglasio je da je Matica hrvatska svojom izdavačkom djelatnošću postala promicatelj hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta. "Njegovanje kulturne baštine hrvatskoga naroda i djelovanje kojim se razvijala i jačala njegova nacionalna svijest, odrazila se i na političku svijest, zbog čega je Matica dijelila sudbinu hrvatskoga naroda u dobrim, ali i  u teškim razdobljima", rekao je Plenković.

Podsjetio je na to da je rad Matice 1972. bio onemogućen, potom i zabranjen, dok su neki od njezinih čelnika završili i u zatvoru. Takvo je zatiranje glavne kulturne ustanove samo još snažnije ujedinilo hrvatski narod i ojačalo njegovu želju za samostalnošću  i neovisnošću.

Plenković je pojasnio kako je utjecaj Matice na hrvatski narod nemjerljiv, jer ona je svojim radom podržavala nadu u društvenu, kulturnu i političku slobodu u samostalnoj Hrvatskoj. Dodao je da je Matica putem svojih ogranaka – a danas ih je 90 u različitim dijelovima zemlje i 36 u inozemstvu – održavala privrženost domovini i ljubav prema njoj. Rekao je da izuzetno cijeni što Matica uz izdavačku djelatnost organizira kulturne i znanstvene priredbe, kojih se samo u središnjici održi više od stotinu godišnje.

"Važnost i današnjeg djelovanja i postojanja Matice prepoznaje i podržava  Vlada Republike Hrvatske, a to se ogleda i u financiranju njezine redovne djelatnosti uz poseban angažman Ministarstva kulture, koje osigurava pet milijuna kuna na godišnjoj razini", kazao je Plenković. Naglasio je da je cilj rada Matice hrvatske trajan i ne pripada samo prošlosti, već je zadaća Matice da vodi brigu o hrvatskom identitetu na uključiv i sveobuhvatan način.

"Matica hrvatska ima zadaću okupiti napredne, intelektualne – naravno i kritičke – misli koje su sigurno jedino jamstvo napretka svakog društva, pa tako i našega hrvatskog društva. Želim još mnogo i obljetnica i plodnog rada na nacionalnom i kulturnom identitetu hrvatskoga naroda i hrvatske države", zaključio je Plenković.