Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 2. 2017.

Ulazak u schengenski prostor idući je politički cilj Hrvatske

Na konferenciji za medije o provedbi Schengenskog instrumenta premijer Plenković istaknuo je da je Vlada kvalitetnom apsorpcijom europskih sredstava učinila iskorak prema ulasku Hrvatske u schengenski prostor, koji omogućuje slobodu kretanja za 400 milijuna Europljana

Na konferenciji za medije govorili su premijer Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, te pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Dorić koji je predstavio detalje Schengenskog instrumenta.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo dovršetkom projekta Schengenski instrument u okviru kojega je Hrvatskoj dodijeljeno 120 milijuna eura. Riječ je o sredstvima Europske komisije uplaćenima u dva dijela, prvom od 40 i drugom od 80 milijuna eura. „Ključnu ulogu u kvalitetnoj apsorpciji ovih sredstava imalo je Ministarstvo unutarnjih poslova“, ocijenio je Plenković i zahvalio ministru, njegovom pomoćniku te svim djelatnicima Ministarstva i hrvatskoj policiji koji su tome pridonijeli.

Dodao je da su u okviru projekta nabavljena vozila, plovila, radarski sustavi i mnođštvo tehničke opreme koja hrvatskoj policiji omogućuje obavljanje ključne zadaće, a to je nadzor i zaštita hrvatske granice, koja će ulaskom zemlje u schengenski prostor biti i granica Europske unije. Naglasio je da Hrvatska poduzima korak ususret ulasku u schengenski prostor, koji omogućuje slobodu kretanja za 400 milijuna Europljana. Uz Hrvatsku, kriterije za ulazak u schengenski prostor nastoje ispuniti Bugarska i Rumunjska.

„Za nas je taj prostor koristan i predstavlja prvi idući politički iskorak za Hrvatsku kad je riječ o prihvaćanju pravne stečevine Europske unije. Schengenska pravna stečevina jedna je od stvari koje će biti korisne i potrebne osobito u svjetlu migracijsko-izbjegličke krize s kojom se suočava Europa proteklih godina“, poručio je Plenković.

Plenković je napomenuo da je u proteklih 6 mjeseci napravljen važan iskorak u komunikaciji s Europskom komisijom, pojasnivši da je Vlada dobila dozvolu za produljenje roka za korištenje sredstava i time omogućila dodatnu izradu projekata, što je imalo za posljedicu gotovo 100% iskorištenosti.

„Ovaj model nam može biti koristan i za druge resore prigodom apsorpcije sredstava kroz Europske strukturne i investicijske fondove i biti poticaj da ova financijska perspektiva donese konkretnu, opipljivu korist za hrvatske građane“, rekao je Plenković. Izrazio je zadovoljstvo time što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također iskoristilo dio sredstava.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, istaknuo je dva cilja koji proizlaze iz učinjenog. Prvi je tržišni cilj jest kvalitetno upravljanje vanjskom granicom, a drugi je ulazak u schengenski prostor. Ministar Orepić posebno je zahvalio Europskoj komisiji koja je produžila rok te pohvalio sve koji su radili na realizaciji povlačenja sredstava kao i onima koji koriste nabavljeno od dobivenih sredstava.

Zaključno je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Stier istaknuo da je, nakon pristupa Europskoj uniji, ulazak u schengenski prostor idući politički cilj Vlade. Što se tiče Ministarstva, kazao je da je dio sredstava iskorišten za opremanje diplomatskih i konzularnih predstavništava u Sarajevu, Moskvi, Prištini, Istambulu, Ankari, Beogradu, Teheranu, Kairu, Dohi i Rabatu, a najavio je da će se nastaviti s drugim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kako bi se schengenska pravila mogla ispuniti u cijeloj diplomatskoj mreži.