Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 2. 2017.

Za poticanje zapošljavanja 1,5 milijardi kuna

Otvarajući sjednicu Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na najvažnije događaje protekloga tjedna te govorio o Vladinim mjerama za poticanje zapošljavanja

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković podsjetio je na prošlotjedni neformalni sastanak čelnika Europske unije na Malti, na kojemu se raspravljalo o pitanju migracija srednjomediteranskom rutom. Istaknuo je da je izrazito važno imati konsolidirane stavove, pratiti zbivanja i nastojati ojačati zaštitu vanjske granice Europske unije, uz poštivanje međunarodnoga prava i europskog acquisa te poštivanje dogovora koji su dosada postignuti. Dodao je da se raspravljalo i o promijenjenom međunarodnom kontekstu te o transatlantskim odnosima u novom svjetlu, o budućnosti Europe te o pripremi sastanka u Rimu kojim će se obilježiti 60. obljetnica Rimskih ugovora.

„Potrebno je, u ovim zamršenim međunarodnim okolnostima, iznjedriti nov smjer razvoja europskoga projekta, a Hrvatska, vodeći računa o nacionalnim interesima, tome želi dati svoj doprinos“, rekao je Plenković.

Osvrnuo se nadalje na niz važnih projekata koji su realizirani ovoga tjedna. Istaknuo je otvaranje prve i druge faze dionice Zlatar–Bistrica–Andraševec na brzoj cesti Popovec–Marija Bistrica-Zabok. Ocijenio je da se radi o vrijednom projektu povezivanja Hrvatskoga zagorja i zagrebačkog prstena te je izrazio nadu da će do kraja 2018. i ovaj drugi dio dionice biti gotov, čime će Marija Bistrica biti povezana brzom cestom, što će pridonijeti i razvoju turizma u tom dijelu Hrvatske i olakšati putovanje hodočasnicima.

Plenković je pozdravio učinkovitost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u realizaciji projekta energetske obnove višestambenih zgrada.

„To je na tragu naših dogovora o ubrzanju apsorpcije sredstava. Radi se o sasvim konkretnim projektima koji će omogućiti uštedu energije, pokrenuti građevinski sektor, smanjiti emisiji CO2 i omogućiti kvalitetniji život naših ljudi“, rekao je Plenković, podsjetivši da je riječ o 616 projekata za koje je osigurano 629 milijuna kuna.

Napomenuo je kako su jučer potpisani ugovori o bespovratnim sredstvima za dnevne bolnice i dnevne kirurgije diljem Hrvatske, a radi se o 575 milijuna kuna, kojima će se pridodati sredstva iz proračuna Ministarstva zdravstva, što je ukupno oko 100 milijuna eura za podizanje kvalitete hrvatskoga zdravstvenog sustava.

Najavio je da će danas s ministrom unutarnjih poslova Orepićem održati konferenciju za medije o izrazito dobrom povlačenju sredstava iz omotnice za Schengen.

„Ministarstvo unutarnjih poslova praktički je povuklo 98 posto sredstava. Time pokazujemo da smo iskoristili sredstva na najučinkovitiji način i učinili hrvatsku policiju spremnom za preuzimanje schengenskoga acquisa. Vjerujem da će to uvažiti i evaluacijski tim Europske komisije, koji kontinuirano prati naš napredak u zaštiti vanjskih granica i spremnosti za Schengen“, naveo je Plenković.  

Plenković je naglasio da su na današnjem dnevnom redu čak tri zakona u vezi s aktivnim mjerama zapošljavanja. Ocijenio je da će hrvatskim građanima pomoći i produljenje odnosno ponovno otvaranje roka za legalizaciju, kao i brza reakcija glede Zakona o tržištu plina kako bi se na vrijeme osiguralo zakup i namaknule rezerve plina za iduću zimu.

„Nastojat ćemo upravo ove konkretne životne teme stavljati u prvi plan, jer je to osnovna zadaća Vlade. Potrudit ćemo se da te mjere i 1,5 milijardi kuna budu izrazito korisne kako bi se riješili problemi dugotrajno nezaposlenih, kao i nezaposlenih mladih, ali i onih s nižom stručnom spremom“, kazao je Plenković.