Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 2. 2017.

629 milijuna eura za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Premijer Plenković predstavio je rezultate Javnog poziva za projekte energetske obnove višestambenih zgrada

Svrha poziva bila je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije kroz integrirani pristup.

Premijer Plenković istaknuo je kako je riječ o aktivnostima koje se odnose na Operativni program Konkurentnost i kohezija, jedan od najbitnijih fondova Europske unije iz kojeg se financiraju brojni korisni projekti. Ocijenio je ovaj projekt vrlo korisnim, budući da je na temelju 648 prijava, čak 616 projekata prihvaćeno, pri čemu je provedbena agencija bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji je pomogao Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja u realizaciji ovog projekta.

Dodao je kako ukupna sredstva koja će biti zatražena temeljem tih projekata iznose 629 milijuna kuna, što je i više od cjelokupne alokacije sredstava za financijsko razdoblje 2014.-2020., koja iznosi 70 milijuna eura.

„Na taj način smanjit će se trošak potrošnje energije, a smanjit će se i emisija CO2. Potaknut će se građevinski sektor i imat ćemo multiplicirajuće, konkretne i opipljive učinke za naše građane“, poručio je Plenković.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da je realizacija ovog natječaja pokazala način na koji ćemo riješiti problem financiranja projekata iz fondova EU.

„Alokacija za cijelu financijsku perspektivu do 2020. stavlja nam na raspolaganje 70 milijuna eura. I samim ovim natječajem možemo reći da smo iskoristili cjelokupnu alokaciju. Kako je natječaj bio objavljen u iznosu od 152 milijuna kuna, sigurno ćemo, s obzirom na broj pristiglih prijava, značajno povećati ovu alokaciju i, vjerujem, u cijelosti iskoristiti dio koji se odnosi na višestambene zgrade s potpisanih 616 ugovora“, kazala je ministrica Žalac.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević zahvalio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na  prepoznavanju programa i inicijativi, kao i ministrici Žalac i njezinom prethodniku Tolušiću što su u uskoj suradnji osigurali fluidan način za izvlačenje sredstva koja će se proslijediti građanima, u ovom slučaju, vlasnicima višestambenih zgrada.

„Ukupno za tih 616 projekata imamo iznos od 629 milijuna koje će im odobriti naše Ministarstvo. Napominjem da mi sufinanciramo 60% ukupnog projekta dok 40% osiguravaju vlasnici višestambene zgrade, što znači da će se u idućih godinu i pol do dvije godine dana investirati više od jedne milijarde kuna. Svi znamo koliko će to  značiti i za energetsku uštedu koja se ovdje procjenjuje na 68 %, koliko će to značiti za razvoj hrvatskoga građevinskog sektora, koliko će se to odraziti na smanjenje emisije CO2, a u konačnici, ne manje bitno, i uljepšati vizure naših gradova, naselja i sela“, kazao je ministar Kuščević.