Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 1. 2017.

Povećali smo izdvajanja za obranu, Hrvatska je na razini izazovâ

Premijer Plenković posjetio je Ministarstvo obrane i vojarnu »Pukovnik Marko Živković« na Plesu, gdje je obišao novi kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

Premijer Plenković upoznao se s operativnim postupcima HRZ-a i PZO-a u NATO-ovom integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također mu je prikazana provedba nadzora i zaštite hrvatskog zračnog prostora u u sustavu NATINAMDS. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar financija Zdravko Marić.

„Vlada je nakon dugog niza godina povećala iznos proračunskih sredstava za obranu. Smatramo da je to važan signal, od podizanja standarda hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika pa do kvalitetnijeg ulaganja u tehniku i na taj način ispunjavanja svih zadaća na nacionalnoj razini, ali i u međunarodnim operacijama i misijama“, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je na aktivnu ulogu Hrvatske u okviru Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije. Ocijenio je da u ovakvim globalnim okolnostima Hrvatska mora biti na razini izazova koji su pred njome, ističući važnost izrade nove strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti koji će odrediti daljnji smjer Hrvatske u tim segmentima.

Izrazio je zadovoljstvo demonstracijom vježbe HRZ-a i PZO-a koja je simulirala ugrožavanje hrvatskog zračnog prostora. Naglasio je da je ta standardna procedura koju Oružane snage provode u dogovoru sa zapovjedništvom Sjevernoatlantskog saveza kvalitetno organizirana, interoperabilna i na najvišoj razini, što pokazuje da je Hrvatska odgovorna članica NATO-a koja štiti svoj zračni prostor vlastitim snagama.

Plenković se osvrnuo i na mogućnost uvođenja obveznog vojnog roka, poručivši da je to jedna od ideja o kojima će Vlda sigurno raspravljati u sljedećim tjednima i mjesecima.

"Hrvatski narod voli hrvatsku vojsku. To vidimo gdje god dođe do susreta ljudi s oružanim snagama. Ministar želi ovakvom idejom popularizirati oružane snage mladim ljudima i svima koji se ne sjećaju Domovinskog rata učiniti ih atraktivnima'', pojasnio je Plenković.

Najavio je kako očekuje ozbiljan, odgovoran i domoljubni angažman svih pripadnika Oružanih snaga, a sve odluke koje će se donositi bit će u cilju zaštite nacionalne sigurnosti. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izvijestio je predsjednika Vlade o ključnim aktivnostima i planovima Ministarstva u idućem razdoblju, istaknuvši neke od prioritetnih i ključnih projekata. Govorio je o dosadašnjim aktivnostima na području donošenja novih strateških dokumenata, strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Načelnik Glavnog stožera, general zbora Mirko Šundov upoznao je predsjednika Vlade sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama. Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj postrojbi te izvijestio o aktualnim zadaćama, od sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci te pomoći koju pripadnici Oružanih snaga pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici.

Teme