Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 21. 1. 2017.

Pobjedom HDZ-a osigurat ćemo Splitu stabilnu vlast

U povodu 27. godišnjice splitskog HDZ-a premijer Plenković podržao je Andru Krstulovića Oparu, kandidata za gradonačelnika Splita, i Zlatka Ževrnju, kandidata za splitsko-dalmatinskog župana

U svom izlaganju premijer Plenković istaknuo je da će HDZ-ova Vlada  s njim na čelu nastaviti proeuropsku politiku jer dijeli civilizacijske vrijednosti europskog kontinenta, a to je HDZ-ova zadaća još od govora prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Hrvatskom saboru 5. svibnja 1990. Dodao je da se HDZ suprotstavlja sve glasnijim nihilistima, onima koji njeguju logiku rušenja, a ne građenja, onima koji šire demagogiju i dezinformacije, a takvih je, nažalost, mnogo diljem kontinenta.

"Naša je zadaća da se političkim sredstvima, argumentima i odgovornim ponašanjem borimo protiv njih – i to ćemo raditi", poručio je Plenković.

Plenković je nadalje rekao da se Hrvatska nalazi pred velikim izazovima te da su stabilnost Bosne i Hercegovine i ostvarenje ravnopravnosti hrvatskog naroda u njoj trajne zadaće. Naglasio je da će Vlada nastojati riješiti brojna pitanja koja opterećuju odnose sa susjedima – neka još iz vremena velikosrpske agresije.

"Pritom mislim i na odnose sa Srbijom, s čijim sam premijerom kratko razgovarao jučer u Davosu. Namjerno i svjesno se ne lovimo na udicu, nego vodimo odgovornu politiku, a to ćemo i nastaviti. Isto je i u odnosima sa susjedima koji su članovi Europske unije – s Mađarskom, Slovenijom i Italijom", kazao je Plenković.

Iznoseći niz postignuća Vlade u kratkom vremenu koje je proteklo otkako je formirana, Plenković je napomenuo da njegovu potporu imaju svi ministri, i ministar Barišić i potpredsjednica Vlade Dalić, koja će u sljedećim godinama dati veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu, rastu BDP-a, rasterećenju poduzetnika i ukupnom boljitku hrvatskog društva.

Plenković je istaknuo da i Ževrnja i Krstulović Opara imaju njegovu snažnu osobnu podršku, a također očekuje da lista HDZ-a za splitsko gradsko vijeće postigne dobar rezultat.

"Moj prijatelj i imenjak bio je osvježenje na listi za Sabor i tada smo, mogu reći otvoreno, investirali u ovaj drugi korak jer smo znali da gaji neizmjernu ljubav prema svom gradu, da poznaje Split i da grad poznaje njega", podsjetio je Plenković. Dodao je da je cijelom HDZ-u Split jako važan, jer taj grad ima kapaciteta da postane pulsirajuće središte Mediterana.

"Stoga je još važnije da našom pobjedom, u suradnji s kvalitetnim partnerima, Splitu osiguramo stabilnu vlast", zaključio je Plenković.