Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Davos | 20. 1. 2017.

Hrvatska mora predvoditi rješavanje problema u susjedstvu

Na panelu o jačanju europske politike susjedstva predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da Hrvatska ima veliku političku odgovornost kao stabilizirajući čimbenik u regiji te predvodnik rješavanja problema

Predsjednik Vlade Plenković, koji je u četvrtak stigao u Davos na Svjetski gospodarski forum, sudjelovao je na panelu o jačanju europskog istočnog susjedstva na kojemu su govorili ukrajinski predsjednik Petro Porošenko,  srbijanski premijer Aleksandar Vučić, austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz i povjerenik za proširenje Johannes Hahn, s kojim se predsjednik Vlade Plenković nakon panela zasebno sastao. Panel su pratili brojni gospodarstvenici zainteresirani za ulaganja u zemlje istočne i jugoistočne Europe.

Rasprava na panelu bila je posvećena jačanju susjedstva Europske unije. Naglasak je bio na mogućem doprinosu Europske unije rješavanju problema visoke nezaposlenosti jačanjem trgovinske razmjene i investicija te programima mobilnosti i obrazovanja. Razgovaralo se također o doprinosu europske politike susjedstva suzbijanju tenzija na južnim i istočnim granicama EU-a.

Premijer Plenković naglasio je da je panel bio iznimno koristan za analizu situacije, realne dinamike približavanja tih država EU-u, raspoloženja unutar EU-a i naravno ispunjavanja pristupnih kriterija, a pritom je vrlo važna i jedinstvena ekspertiza Hrvatske. Istaknuo je da Hrvatska ostaje privržena proširenju EU-a i upozorio da se ne smije otvarati prostor za jačanje populizma.

"Hrvatska ima veliko iskustvo i ozbiljnu političku odgovornost, i kao članica NATO-a i EU-a, da bude predvodnik rješavanja problema", poručio je Plenković u zajedničkoj izjavi novinarima s povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom.

Povjerenik Hahn istaknuo je da je EU zainteresirana za to da se zemlje o kojima se i s kojima se razgovaralo na panelu, a to nisu samo one zapadnog Balkana, nego i istočnog susjedstva, što prije pridruže Europskoj uniji.

Plenković je napomenuo da Hrvatska ne želi napete odnose ni s jednom zemljom i da želi biti stabilizirajući čimbenik i u smislu poruka i u pogledu njihove formulacije.

Za detaljnije razgovore sa srbijanskim premijerom, koji je također sudjelovao na panelu, nije bilo vremena. "Nije bilo razgovora ni o kakvoj supstanci odnosa između Hrvatske i Srbije. Htio bih da taj sastanak bude temeljito pripremljen, da se najprije i na razini diplomacije, na ministarskoj razini ostvare kontakti, da stavimo na stol niz otvorenih pitanja koja postoje i onda da ih u jednom razgovoru nastojimo riješiti" rekao je Plenković.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da Ukrajina ostaje čvrsto na putu prema Europskoj uniji, ali i da se EU mora držati svog dijela dogovora. Pritom se osvrnuo i na odnose Ukrajine i Hrvatske, naglasivši da Ukrajina njeguje vrlo intenzivnu suradnju s Hrvatskom.

"Andrej Plenković je moj dobar prijatelj, a Hrvatska je vjerodostojan partner Ukrajine. Koristimo vrlo pozitivna iskustva Hrvatske u svojoj borbi za neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet, i to je veliki potencijal za bilateralne odnose, uz veliko povjerenje koje postoji između nas", rekao je Porošenko.