Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Davos | 20. 1. 2017.

Plenković s glavnim tajnikom Stoltenbergom o prioritetima NATO-a

Premijer Plenković očekuje da će SAD, čiji novi predsjednik Donald Trump danas priseže, i dalje imati ključnu ulogu u NATO-u i globalno, a Hrvatska će nastojati poboljšati odnose s SAD-om

Nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom Plenković je izjavio kako očekuje da će SAD i dalje imati ključnu ulogu i u okviru NATO-a i globalno.

''Svi naravno očekujemo današnji inauguracijski govor i prve poteze nove američke administracije", rekao je Plenković.

Naglasio je da će NATO – prema informacijama koje ima, osobito nakon razgovora s njegovim glavnim tajnikom Stoltenbergom – biti visoko na listi prioriteta buduće američke administracije. Što se tiče Hrvatske, Plenković je kazao da će ona nastojati stalno jačati i poboljšavati svoje bilateralne odnose s SAD-om.

"Mislim da moramo razlikovati između predizborne retorike i retorike u vrijeme tranzicije i konsolidirane politike američke administracije", istaknuo je Plenković, dodavši da je siguran da će SAD voditi odgovornu politiku.

Plenković se ranije tijekom jutra susreo se sa Stoltenbergom, s kojim je, kako je rekao novinarima, razgovarao o neposrednim perspektivama. "Razgovarali smo o prioritetima Saveza u ovom trenutku, po dolasku na dužnost američkog predsjednika Trumpa", pojasnio je Plenković.

Istaknuo je kako Stoltenberg visoko cijeni hrvatski doprinos u proteklih četrnaestak godina, posebno prilog hrvatskih vojnika u Afganistanu i operaciji na Kosovu te Hrvatsku smatra pouzdanim partnerom i saveznikom.